TELEFOON: + 31 (0)20 493 14 45

KARAKTER

GRASWEG 51 . AMSTERDAM

WIJNIMPORT

Nieuw bij Karakter: Madeira van Henriques & Henriques

admin, Friday, 12 October 2018

Glimmend van trots stellen we onze nieuwste aanwinst aan u voor: het illustere Henriques & Henriques (H&H), opgericht in 1850, van het eiland Madeira.

Dit verhaal begint op een zomeravond in de achtertuin van vriend en klant Moritz Peeters, eigenaar van Wijnhandel Peeters, in Rotterdam. Een prachtige 20 jaar oude Verdelho van H&H gaat rond, en Edwin Vos van veilinghuis Christie’s spreekt zijn verbazing uit dat dit wijnhuis amper beschikbaar is in de Nederlandse gastronomie. Ook Moritz zelf, Madeira-kenner en liefhebber bij uitstek, mengt zich in het gesprek. Schrijver dezes prijst zich gelukkig in deze situatie te zijn aanbeland. Een plan is geboren.

Madeira heeft voor wijnliefhebbers een sterke aantrekkingskracht, het is een plek waar al eeuwen één van de meest bijzondere en authentieke wijnen ter wereld gemaakt wordt. Het eiland kende zijn vineuze hoogtijdagen in de 18e en 19e eeuw, toen de vooral Britse schippers de wijn tot iedere uithoek van de wereld brachten. Madeira was voor ‘the happy few’, ‘the sophisticated’. Het is exemplarisch dat Thomas Jefferson en George Washington in 1776 een glas Madeira hieven terwijl de inkt droogde van The Declaration of Independence. Diep in de 19e eeuw maakte phylloxera helaas zowel letterlijk als figuurlijk een einde aan deze periode van bloei.

Het vervolg was uiteraard een bezoek aan het eiland zelf: een paar fel groene bergen die steil uit de Atlantische Oceaan omhoog steken, zo’n 700 km ten westen van de Afrikaanse kust. Madeira kent uiterlijk zijn gelijke niet in de wijnwereld. Kleine wijngaarden zijn ogenschijnlijk lukraak geplant op in de steile rotsen uitgehakte terrassen. Het zijn, bijna zonder uitzondering, kleine voor- of achtertuinen van huisjes die tegen de bergwand ‘aangeplakt’ zijn. Een paar oude wijnstokken, dan weer een bananenboom. Dat werk.

Ook in het wijnmaken is deze plek uniek. Dat de wijnen op het gewenste zoetgehalte versterkt worden met alcohol, dat treffen we op meer plekken aan. Maar (al dan niet natuurlijke) verwarming van deze versterkte wijn, met een bewuste volledige oxidatie, dat is andere koek. Het resultaat wordt al eeuwen bezongen: amberkleurige, complexe, intens geurende wijnen, altijd met verfrissende citrus zuren, en onverwoestbaar tot in de eeuwigheid, amen.

Een ander opvallend punt is de relatieve zeldzaamheid van deze wijnen. Door het in theorie onmogelijke systeem van ‘een paar kratjes druiven halen bij één van de duizenden boertjes op het eiland’, is schaarste onvermijdelijk. Sterker nog: niet meer dan één van de in totaal acht wijnproducenten op Madeira bezit überhaupt zelf wijngaarden (die ene producent is overigens H&H). Naar schatting is slechts 420 hectare met druivenstokken aangeplant op Madeira. Dit zorgt voor een jaarlijkse output in wijn van slechts een ruime drie miljoen liter. Dat is nog niet eens 4 % van wat bijvoorbeeld jaarlijks aan port op de markt verschijnt.

Henriques & Henriques zelf staat bekend om zijn onberispelijke kwaliteit, en dat in het hele gamma. Kernwoord is hier: balans. Deze uit zich bijvoorbeeld in de fijne verhouding van de aroma’s in iedere wijn: dus niet wijn met één dominant aroma en wat bijrolletjes, maar eerder wijn met een waaier aan gelijkwaardige smaken. Deze balans is ook te vinden in de verhoudingen tussen suikergehalte en frisheid. Het zoet dient namelijk altijd voldoende tegenwicht te krijgen. Dat is hier bij uitstek het geval, of het nou gaat om een ‘dry’ of een ‘full rich’ madeira. Naast drinkplezier geeft het de wijn ook doordrinkbaarheid.

In de wijnen van 3 en 5 jaar oud wordt bijna uitsluitend tinta negra gebruikt, dit is ook verreweg de meest voorkomende druivensoort op Madeira (meer dan 85% van de aanplant). Vanaf 10 jaar oud komen de nobele variëteiten om de hoek kijken, oplopend van droog naar zoet: sercial, verdelho, boal en malvasia. Zelfs een plukje terrantez (een schamele 0,2 % van de aanplant op het eiland) bereikt de wijnmakerij. Uniek voor H&H: druivensoort op het etiket betekent dat de betreffende wijn 100% van die soort gemaakt is. Veel andere producenten maken gebruik van de Portugese wijnwetgeving die 85% van de vermelde druivensoort voorschrijft.

Wat betreft de vinificatie wordt bij de 3 jaar oude wijnen de ‘estufagem’-methode gebruikt bij H&H: het vat waarin de maderisatie plaatsvindt, wordt met stoom verwarmd. Dit is overigens het gebruik bij alle producenten op het eiland voor deze categorie. Bij de wijnen vanaf 5 jaar oud echter, wordt ook gewerkt met de ‘canteiro’-methode: de maderisatie vindt veel geleidelijker plaats door de vaten jarenlang in door de zon verwarmde zolders op te slaan. De wijnen vanaf 10 jaar oud worden volledig via ‘canteiro’ gemaakt. Deze laatste werkwijze is eigenlijk een vervanging van de antieke ‘roda’-methode uit de 17e eeuw: het lange tijd opslaan van vaten in de loeihete ruimen van schepen, die pendelden tussen Madeira en Midden- en Zuid-Amerika. Doordat de ‘canteiro’-methode dezelfde resultaten in smaak oplevert, zijn de logistiek uitdagende ‘vinhos da roda’ in onbruik geraakt.

De basiswijnen (3 jaar oud) zijn duidelijk en typisch, en zeer gunstig geprijsd. Daarboven (5, 10, 15 of 20 jaar oud) neemt uiteraard de verfijning en complexiteit stapsgewijs toe. De kostbare schatten zijn te vinden op colheita & single harvest niveau. Zelfs de meest gezochte madeira’s ter wereld (H&H’s ‘Heavenly Quartet’) zijn op aanvraag en bestelling beschikbaar. Die laatste wel voor prijzen steiler dan de hellingen op het eiland, maar dan verkoopt u toch gewoon de boot?

Misschien nog een klein woord over de inzetbaarheid van deze wijnen: de mogelijkheden zijn eindeloos. Van aperitief tot digestief, bij kaas, desserts of in een spannende 1 op 1 midden in het menu. Er is een H&H voor een kleine portemonnee aan de bar, maar ook een H&H voor gastro-tempels waar de gevel krom hangt van de sterren.

Voor extra informatie over deze schitterende wijnen, of het eventueel inplannen van een proef afspraak, tikt u uw Karakter-contact even op de schouder.

En met nadruk willen we in dit schrijven onze enorme dankbaarheid tonen aan:

  • - Moritz Peeters, naast connaisseur en liefhebber ook een fantastisch gastheer en gids tijdens de trip naar het magische eiland.
    - Edwin Vos van Veilinghuis Christie’s voor de ‘heads-up’ en het initiële contact.
    - Jacques van Het Raadhuis in Maastricht, ook een madeira-autoriteit, voor zijn rol als klankbord.

De locatie van H&H in Quinte Grande

Humberto Jardim, Directeur van H&H

Rijpende vaten madeira

'The Heavenly Quartet' van H&H

kelderschatten bij H&H

kelderschatten bij H&H

assortiment

De verdelho wijngaarden van H&H in Quinta Grande

Uitkijkpunt, zuidkant Madeira.

Zuidkant Madeira

Typische wijngaarden op Madeira

Hoofdstad Funchal

Noordkant Madeira

Noordkant Madeira, met sercial wijngaarden

Noordkant Madeira

Gastronomie Madeira

Gastronomie Madeira

Nagenieten van een geweldige Grote Overzichtsproeverij

admin, Thursday, 6 September 2018

Met een brede glimlach kijken wij terug op een enorm geslaagde Grote Overzichtsproeverij! Zoals de traditie voorschrijft werd onze loods aan het IJ op de eerste maandag van september omgetoverd tot proefpaleis. We hebben genoten van ruim 300 gasten, en van hun getoonde belangstelling en enthousiasme voor onze wijnen. Onze grote dank!

Ook duizendmaal dank aan:
- De aanwezige wijnboeren voor de assistentie
- Überhaupt al onze wijnboeren voor al dat lekkers
- Eveline van Stiphout van Modanella Catering
- Pitmaster Marnix Benschop
- The Louisiana Canteen
- Kellenaers Croquetten
- Coffee on Wheels Amsterdam
- Brood van Restaurant As
- Van Vollenhoven Bier
- JW Kaldenbach voor de prachtige foto's
- Onze collega's voor alle zorg voor/tijdens/na de proeverij
- En nogmaals: onze GEWELDIGE klanten

Schrijf de eerste maandag van september 2019 maar alvast weer op in je agenda.

Hieronder nog enkele sfeerbeelden.

Op weg naar een lekker herfstig najaar groeten wij vriendelijk,


Team Karakter

Grote Overzichtsproeverij op 3 September 2018

admin, Wednesday, 18 July 2018

Beste vrienden van Karakter,

Op maandag 3 september pakken we weer flink uit, op onze Grote Overzichtsproeverij aan de Grasweg 51 in Amsterdam (noord)! Van 13 tot 20 u hebben we een lopende proeverij in de loods, waar al het moois geopend zal zijn. Ook is er een fraaie selectie wijnboeren present om hun eigen wijn te vertegenwoordigen. Na de proeverij borrelen we de restjes op achter aan de waterkant. Uiteraard op zijn minst tot zonsondergang, al zal het stiekem wel weer wat later worden. Op een lege maag in het slecht drinken natuurlijk, dus we zorgen voor heerlijke happen in overvloed.

Om dit allemaal zo gestroomlijnd mogelijk te organiseren, vragen we jullie om je aanwezigheid tijdig (cq zsm) door te geven, en met hoeveel personen je komt. Graag je aanmeliding sturen naar info@karakterwijnimport.nl.

Alvast dank, en we hopen jullie allemaal te zien op maandag 3 september!

Groetjes Team Karakter

Aanpassingen in onze logistiek

admin, Tuesday, 19 June 2018

Helaas dwingen recente ontwikkelingen ons tot enkele aanpassingen in onze logistiek. De verkeersdruk in Nederland heeft de afgelopen tijd een enorme vlucht genomen. Dit uit zich in meer files op de snelwegen en grotere drukte binnen de steden. Al zouden we het graag anders zien: het trekt zijn sporen in ons logistiek systeem.
Waar onze bussen en transporteurs in ‘The Good Old Days’ nog als een warm mes door de boter gingen, tegenwoordig gaat het een stuk stroperiger. We hebben daarom een aantal beslissingen moeten nemen, ons inziens beter passend bij deze nieuwe situatie. Of dit mogelijk van invloed is op u kunt u zien in onze leveringsvoorwaarden. We hebben er vertrouwen in dat onze service op het hoge niveau blijft dat u van ons gewend bent.

Nieuw in ons assortiment

admin, Tuesday, 19 June 2018

We hebben de eerste helft van dit jaar vooral in Frankrijk de banden weer flink aangehaald. De beschikbare wijnen zijn geproefd en de roddels van de betreffende wijnstreek zijn met rode oortjes aangehoord. Deze intensieve reizen hebben natuurlijk ook weer een aantal nieuwe wijnen opgeleverd!

Vooral het oosten van Frankrijk heeft zijn aandeel in ons assortiment flink weten te vergroten. Uit de Savoie maar liefst twee nieuwe binnenkomers: spatzuivere chasselas van de oevers van het Lac Léman (Meer van Genève) van wijnhuis Les Vignes de Paradis van Dominique Lucas, en uit de buurt van Chambéry de wijnen van Domaine Genoux / Château de Mérande. Bij laatstgenoemde tovert Yann Pernuit met de locale rassen bergeron (roussanne), rousette (altesse) en mondeuse. Ook uit l’Est: een sappige nieuwe Beaujolais-Lancié van Gilles Gelin.

Ook wijnen uit andere windstreken van Frankrijk zijn gewogen en zwaar genoeg bevonden. Uit de Loire hebben we Domaine de Cézin mogen toevoegen, een fijn familiehuis aan de Loir. Ze maken een rondborstige chenin in de Coteaux du Loir, en van dezelfde druif een gastronomische Jasnières. En we hebben de prachtige wijnen van Domaine Pascal & Nicolas Reverdy mogen verwelkomen: raspaardjes uit Sancerre, indrukwekkende kwaliteit.

Nieuwjaarsborrel, maandag 8 Januari

admin, Sunday, 17 December 2017

Beste klanten, vrienden, wijnliefhebbers,

Traditioneel viert Karakter het nieuwe jaar op de avond van de eerste dag van de Wine Professional. Dit doen we op een bevriende locatie, dit jaar in het mooie Café Weesper. Na een rumoerige dag op de beursvloer hebben we zin een mooi glas wijn te drinken met jullie, met een paar goede happen erbij.

Kondigt u tot een paar dagen van tevoren even uw komst aan via: info@karakterwijnimport.nl, en het aantal personen? Dat zou ons erg helpen in de organisatie.

Save the date:
maandag 8 Januari
vanaf 18:30 in Bar Weesper
weesperzijde 144 (nabij de Berlagebrug), Amsterdam

Met hartelijke groet,

Team Karakter

Bezoek Eva Fricke

admin, Tuesday, 12 December 2017

Onlangs mochten we ons verheugen op visite van Eva Fricke, van het gelijknamige wijngoed uit de Rheingau. Ze liet ons haar resultaten proeven van oogstjaar 2016, een op z’n zachtst gezegd uitdagend jaar. Spannende, boeiende wijnen, tot stand gekomen met heel veel arbeid, onder zeer moeilijke omstandigheden. Vorst, storm, hagel, you name it. Maar laten we er even een cliché tegenaan gooien: in uitdagende jaren onderscheiden de beste wijnmakers zich.

Eva is als geboren Bremense, uit een familie zonder wijn achtergrond, een vreemde eend in de bijt in wijnregio Rheingau. Na in Zuid-Afrika, Bordeaux en Rheingau (Schloss Johannisberg) in de wijn gewerkt te hebben, werd ze toegelaten tot de prestigieuze wijnuniversiteit Geisenheim. Er volgden nog periodes bij oa Castello di Verduno (Barolo), Dominio Pingus (Ribera del Duero) en Leitz (Rheingau). Met al deze bagage begon ze in 2006 haar eigen wijnbedrijf, in de Rheingau. 

Toen ze startte was het westelijke deel van deze wijnstreek, rondom Lorch, relatief impopulair bij het establishment van deze streek. Zeer steile wijngaarden, een zuigende wind vanaf het Taunus-gebergte door de vallei van de Wisper, lastig bereikbaar: niet zonder reden dus. Eva echter doorzag de potentie van deze ‘Steillagen’, en oogstte al snel succes met rassige, puntige en intense wijnen. 

Ook in de omgeving van Kiedrich kon ze haar areaal uitbreiden. Dit deel geldt meer als het ‘klassieke’ deel van de streek, met relatief vlakke wijngaarden, die vanaf de Rijn rustig naar boven glooien. De wijnen zijn dan ook iets meer herkenbaar als typisch Rheingau: gul, vol en toch elegant.

Inmiddels bestaat haar wijngoed uit 10 hectare, en sinds 2016 wordt volledig biologisch gewerkt. Alles handwerk in de kelder, met zinderende wijnen als gevolg. Het biologische heeft natuurlijk alleen betrekking op gaard en kelder, ze gaat verder door ook duurzaamheid centraal te stellen. Hier wordt ook gedacht aan verantwoorde groei, carbon footprint, welzijn van werknemers, etc. Aan werkelijk ieder detail wordt aandacht besteed. 

Als jongeling zonder wijnfamilie je invechten in de oerconservatieve wijnwereld van de Rheingau is al zeer bijzonder. Maar dan, binnen 10 jaar, volgens Jancis Robinson, The Wine Advocate, Feinschmecker e.a. tot de top van dit gebied behoren? Een prestatie van wereldformaat. 

Ook nog een speciaal dankwoord aan Chris Naylor, die bereid was die dag een schitterende lunch voor ons te koken in onze kantine. Een prachtig culinair compliment voor de wijnen van Eva!

Italiaanse Wijnvakdag 2016

admin, Monday, 11 April 2016

Het is niet veel, maar we hebben weer een honderd-tal flessen weten te bemachtigen van de 2010 Croatina Pertichetto van onze grote vriend Walter Massa. Waanzinnige wijn van een zeer bijzondere wijnmaker.

De Croatina druif is bekender onder de naam Bonarda. In de heuvels van Tortonesi heet deze echter gewoon Croatina. Wederom laat Walter Massa zijn meesterschap zien door van deze onbekende druif een geweldige wijn te maken. Eerst enkele jaren laten liggen maar dan openbaart zich een elegante fruittoets en een zeer fijne structuur. Lichte groene kruiden geven een gevoel van voorjaar en maken deze geschikt bij gevogelte in jus.

De beroemde Italiaanse wijnmaker Walter Massa is één van de toonaangevende producenten in Piemonte. Hij maakt onder andere prachtige wijnen van Barbera en tevens enkele zeer speciale wijnen van de Timorasso druif. Vooral met wijnen van laatstgenoemde druivensoort heeft hij (inter)nationaal aanzien verworven, en een cultstatus bereikt. Walter is gesitueerd in de Colli Tortonesi, een heuvelachtig gebied iets ten oosten van Alessandria, op de grens met Lombardije. Walter echter heeft er voor gekozen niet met de DOC ‘Colli Tortonesi’ te werken, en maakt derhalve alleen ‘Vino Bianco’ of ‘Vino Rosso’.

Verhuisd!

admin, Tuesday, 1 December 2015

Op vrijdag 4 en zaterdag 5 maart zijn wij succesvol verhuisd naar onze nieuwe locatie aan het IJ.

Ons nieuwe adres is:

GRASWEG 51
1031HX AMSTERDAM

Het was een grote klus, maar gelukkig waren er genoeg Karakter die een handje konden helpen. We hebben ongeveer 200 pallets verhuisd op vrijdag en de resterende 100 op zaterdag. De kantoren en proeflokalen zijn vrijdag verhuisd en zaterdag ingericht. Vanochtend om 9.00u rolde de eerste pakbon uit de printer en werd met een blik op het IJ met een grote glimlach gepakt door Hans en Hakan.

Overzichtsproeverij en Housewarming

admin, Tuesday, 9 June 2015

Met grote dank aan Dennis Borrel (van de Borrelfabriek) hebben we op zondag ochtend de loods omgebouwd tot proefruimte. De aanwezige wijnboeren stonden naast hun eigen pallets wijn, tussen de stellingen. Het was een gaaf gezicht en er stonden ruim 300 wijnen open om te proeven.

Eenmaal klaar met proeven kon je buiten aan het IJ verder praten, eten, drinken en kon de dappere ziel een dansje doen. Er waren foodtrucks die het eten verzorgden en een coole ‘white lounge bar’ voor de mixdrankjes, biertjes, frisdranken en natuurlijk wijn.

Boven, in onze eighties kantoorruimte, zijn er masterclasses georganiseerd. Druk bezocht en ook weer deze keer waren de masterclasses een groot succes. Sebastian Fleury liet zijn biodynamische champagnes proeven, Dr. Loosen zijn top riesling wijnen uit de Mosel en Antoniolo zijn meesterwijnen uit Gattinara Piëmonte.

Zo rond de klokslag van acht uur werd het proeven afgesloten en het buiten-deel geopend door rock and blues. Met de ondergaande zon in de rug kon het feest beginnen en dat ging tot in de late uurtjes door.