TELEFOON: + 31 (0)20 493 14 45

KARAKTER

GRASWEG 51 . AMSTERDAM

WIJNIMPORT

SCOREBORD JOURNALISTIEK

admin, Wednesday, 24 July 2019

Wij van Karakter Wijnimport willen ons bij deze toch een keer bedienen van "scorebord" journalistiek.
In de laatste Perswijn zijn wij in alle toonaangevende Duitse wijngebieden gewaardeerd als: Nummero Einz!!
Oudgediende Dr Loosen, New kid on the Block Eva Fricke en Oude Wijn in Nieuwe zakken Kruger Rumpf zijn in respectievelijk Mosel, Rheingau en Nahe uit de bocht gevlogen.
Tot op heden hebben we ons afzijdig gehouden van het vermelden van scores, punten, glaasjes en trosjes maar deze keer konden we het niet laten.
De wijnliefhebbers onder u begrijpen dat ook wel natuurlijk.

Wilt u meer weten of zelf beoordelen: neem contact met ons op.

Op onze overzichtsproeverij van maandag 2 September zijn de beschreven wijnhuizen te proeven.

Voor nu: een fijne zomer en vergeet u niet voldoende te drinken.

Vers binnen: Château de Lancyre

admin, Wednesday, 3 July 2019

Château de Lancyre is een prachtig familiebedrijf met een kleine 80 hectare aan wijngaarden in de meest noordelijke appellatie van de Languedoc: Pic Saint Loup. Het huis is opgericht in 1968, en geldt als één van de pioniers van dit bijzondere herkomstgebied. De leiding is sinds 1995 in handen van Régis Valentin, een bevlogen man die ook nog eens een diploma oenologie in zijn achterzak heeft.

Pic Saint Loup is de meest noordelijke appellatie van de Languedoc, precies waar de matigende invloed van de Méditerranée tegen de Cévennes opbotst. Dit zorgt ervoor dat hier relatief veel regenval is, tussen de 800 en 1000 mm per jaar. De bijzondere ligging verklaart ook het grote verschil tussen de temperaturen ‘s nachts en overdag tijdens het rijpings seizoen. De wijnstokken zijn hier voornamelijk geworteld in leisteen, met een kiezelige toplaag. Het zal dus niet verbazen dat de wijnen hier, naast zuidelijke kracht, ook frisheid en elegantie bezitten.

De druivensoorten van dienst zijn hier syrah, grenache en mourvèdre (de wijn moet voor minstens 90% uit deze rassen bestaan), ondersteund door cinsault en carignan. Bij de appellatiewijnen van Château de Lancyre wordt de hoofdrol zonder uitzondering gespeeld door syrah. Witte wijn wordt ook gemaakt, weliswaar in beperkte mate. Hier worden de blends gevormd door vooral roussanne en marsanne, met soms een likje viognier.

De stijl van Lancyre laat zich in de rode wijnen als zeer typisch Pic Saint Loup omschrijven: de kern is krachtig donker fruitig, de omlijsting is eerder fijn en elegant. En in alle wijnen uiteraard een gezonde dosis ‘garrigue’; geuren en smaken refererend aan de alomtegenwoordige natuurlijke vegetatie van wilde kruiden. De secure vinificatie van Régis brengt deze geuren en smaken zo puur mogelijk tot uiting.

Nieuw bij Karakter: Muhr-Van der Niepoort

admin, Monday, 17 June 2019

Sinds kort voeren we de schitterende wijnen van Dorli Muhr uit het Oostenrijkse Carnuntum. Hieraan vooraf ging een prachtig bezoek aan Dorli, die ons in de ochtend meenam naar haar wijngaarden bij Prellenkirchen, tegen de Slowaakse (Bratislava) en Hongaarse grenzen aan.

De naam Carnuntum stamt uit de tijd dat de Romeinen hier een belangrijke militaire vesting hadden, met als doel de Germaanse stammen aan de andere kant van de Donau te houden. Het is een ruig en winderig gebied, met prachtige vergezichten over de Pannonische vlakte vanuit de wijngaarden. Dunbevolkt ook: tot 1989 was dit door de directe nabijheid van het IJzeren Gordijn een weinig begerenswaardige vestigingsplek, een uithoek van West-Europa.

Wijnbouw vindt al sinds mensenheugenis plaats in Carnuntum, met inmiddels als belangrijkste troef de druivensoort blaufränkisch. In veel gevallen levert deze druif prima fruitige tafelwijnen op, al kunnen ze soms ook wat nukkig en eendimensionaal zijn. Ze worden ook niet vaak een groot bewaarpotentieel toegedicht. Dit geldt echter zeer zeker niet voor de wijnen van Dorli!

We kwamen vooral achter hoe spannend en verfijnd blaufränkisch kan zijn na een zeer overtuigende proeverij van haar wijnen. We proefden in zowat al haar wijnen een elegantie en fijnmazigheid die we nooit achter deze druivensoort gezocht hadden. Bijna Bourgondisch van aard, complex en boeiend maar ook sappig en transparant. Deze kenmerken kwamen al naar voren bij haar basiswijnen als ‘Samt & Seide’, en kwamen volledig tot uiting bij de ‘einzellage’ wijnen als ‘Liebkind’ en ‘Spitzerberg’. Haar bijnaam ‘Koningin van blaufränkisch’ komt dus niet uit de lucht vallen, zoveel is duidelijk.

Ook haar witte ‘Prellenkirchen’ is zeer de moeite, al zijn de oplages klein. Gemaakt van overwegend grüner veltliner en een snufje riesling, en opgevoed tot een ronde, vrij krachtige wijn. Maaltijdbegeleider pur sang.

Overigens: het wijndomein van Dorli heet ‘Muhr-Van der Niepoort’. Het tweede deel van de naam komt uit haar vorige huwelijk, en aangezien haar dochter deze achternaam draagt houdt ze dit achtervoegsel op de etiketten. De naam houdt daardoor rekening met de waarschijnlijke opvolging in de toekomst.

Nieuw bij Karakter: Weingut Jurtschitsch

admin, Monday, 17 June 2019

Graag stellen we deze nieuwe parel in ons assortiment aan u voor: Weingut Jurtschitsch uit het Oostenrijkse Kamptal. Een bijzonder familiehuis met een lange traditie, gevestigd in de gemeente Langenlois. Eerder dit jaar brachten we hier een bezoek, en zelden was een kennismaking met een wijnhuis zo overtuigend.

Alwin Jurtschitsch (dagelijkse leiding) en zijn vrouw Stefanie (wijnmaakster) leggen zich toe tot het maken van de best denkbare wijn. Een fraai voorbeeld van deze focus op kwaliteit: sinds ze de leiding verkregen hebben ze het wijngaardareaal doen krimpen. De beste gaarden werden zodoende behouden (of zelfs uitgebreid) terwijl de mindere percelen werden afgestoten. Ook in de kelder wordt met veel kunde en precisie gewerkt. Het resultaat: niet mis te verstane kwaliteitswijnen, die de afgelopen jaren steevast top posities innemen in de lijstjes van het beste Oostenrijkse wit.

De rieslings van dit huis komen veelal van wijngaarden met stenige, arme grond. Dat zorgt voor zinderende wijnen over de gehele linie; strak, fris en zeer expressief. De beste wijngaard voor dit druivenras is de Zöbinger Heiligenstein, en brengt wijnen van absolute ‘Spitzenklasse’ voort.

De grüner veltliner is hier in de meeste gevallen op iets vruchtbaardere grond aangeplant, op plekken die ook het water iets gemakkelijker vasthouden. Dat geeft de wijnen wat spek om de ribben, zonder dat dat overigens ten koste gaat van de elegantie. Alles wat veltliner zo leuk en spannend maakt zit in deze wijnen: 50 tinten groen, mooi citrus- en steenfruit, etc. Parel in de kroon voor deze druivensoort: de beroemde wijngaard Kammerner Lamm.

Alle wijnen tonen een welhaast aristocratische klasse: ze zijn zeer precies, zonder ruis, perfect gebalanceerd, en geven zonder uitzondering fantastisch druif en terroir weer.

Uitgelicht: Weingut Kruger-Rumpf

admin, Wednesday, 3 April 2019

Sinds eind 2018 importeren we de prachtige wijnen van Kruger-Rumpf. Hoog tijd om dit wijnbedrijf aan jullie voor te stellen, dit doen we uiteraard met gepaste trots!

Het wijnhuis Kruger-Rumpf is een bekende en zeer gewaardeerde producent uit het noorden van de Nahe. In Münster-Sarmsheim maakt de familie Rumpf al vele generaties wijn, gebruikmakend van wijngaarden uit de vallei van de Nahe en het naburige Rheinhessen. Een echt familiedomein met diepe wortels in de regionale cultuur, met naast het wijnbedrijf ook een ‘Weinstube’ en enkele gastenkamers.

Het wijnhuis legt zich al lang toe op het maken van kwaliteitswijnen, getuige ook het lidmaatschap van het VDP sinds 1992. Maar de echte spurt naar de top is ingezet onder leiding van de jeugdige broers Georg (wijnmaker) en Philipp (zakelijk leider) Rumpf. Zij zijn verantwoordelijk voor de opmerkelijke kwaliteitssprong van de afgelopen jaren, die ook internationaal niet onopgemerkt is gebleven.

Georg maakt fantastische rieslings; intens en zeer terroir getypeerd. Deze druivensoort excelleert in de uitstekende wijngaarden Pittersberg, Dautenpflänzer en Scharlachberg (laatste ligt in Rheinhessen). De kwaliteit van deze Grosse Gewächse kan inmiddels wedijveren met die van beroemde gaarden zuidelijker in de Nahe vallei. Ook vielen we als een blok voor de Weiss- en Spätburgunders van dit huis. Indrukwekkend over de gehele linie dus. De prestaties van dit wijnhuis stemmen nu al tot volle tevredenheid, maar als de stijgende trend zich de komende jaren doorzet kunnen we over enkele decennia helemaal onze lol op.

Nog even wat citaten uit de Nederlandse pers over de gg’s van Kruger-Rumpf 2017:

‘stijlverandering van wijngoed Kruger-Rumpf. Normaliter hier frisse wat lichte GG’s maar nu wijnen met diepte en dominantie’, Albert de Jong in Proefschrift.

‘Kruger-Rumpf heeft in 2017 naar mijn mening zijn beste serie Grosse Gewächse ooit gemaakt’, Lars Daniëls in Perswijn.'

nieuwjaarsborrel

admin, Wednesday, 19 December 2018

Beste vrienden van Karakter,

Graag nodigen we u uit voor onze Nieuwjaarsborrel, maandag 14 januari in onze loods aan de Grasweg 51 in Amsterdam! We willen u zo danken voor de fijne samenwerking in 2018, en proosten op een fraai vervolg hiervan in 2019.

Vanaf 16 u bent u welkom, en starten we met een lopende proeverij. Een aantal van onze wijnhuizen zullen we dan in het zonnetje zetten. Vanaf ongeveer 19.30 u verlaten we de proeftafels, en eten en borrelen we samen de late avond in.

Om dit allemaal zo gestroomlijnd mogelijk te organiseren, vragen we jullie om je aanwezigheid tijdig door te geven, en met hoeveel personen je komt. Graag je aanmelding sturen naar info@karakterwijnimport.nl.

Alvast dank, en we hopen jullie allemaal te zien op maandag 14 januari!

Fijne kerst, en een knallende jaarwisseling,

Team Karakter

bubbels voor de feestdagen

admin, Tuesday, 18 December 2018

Remember gentlemen:
It’s not just France we are fighting for
It’s Champagne

Winston Churchill

Beste klanten, vrienden, wijnliefhebbers,

Vindt u ook dat een foute kersttrui zo fantastisch reflecteert in mousserende wijn? Daarom nog even een bubbelbrief naar onze fijne klanten. Rond de feestdagen bruist de vraag naar onze mousserende wijnen de fles uit, dus graag vestigen we nog even de aandacht op een aantal van onze bubbelboeren. Hopelijk maken we zo uw keuze iets gemakkelijker.

Vanuit het hart van Champagne (Verzenay, Montagne de Reims) hebben we natuurlijk de prachtige wijnen van Michel Arnould. In de laatste Perswijn (jaargang 31, nr. 8) staat een item over champagne van récoltants-manipulants (wij moesten het ook even googlen). De champagnes ‘Tradition’ en ‘Grande Cuvée’ van Arnould mochten zich hierin verheugen op prachtige scores.
De stijl van het huis: goede, pure champagnes, zeer precies gevinifieerd. Allen van wijngaarden met grand cru status. Ook noemenswaardig: uitstekende prijs-kwaliteit.

Uit de Aube, het hipste subgebied van Champagne op dit moment, komen de klasse wijnen van boutique wijnhuis Domaine Fleury. Familie Fleury is al sinds 1895 in de weer met het maken van champagne in Courteron, in het hart van de zeer zuidelijk gelegen Côte des Bar. Sinds 1989 werken ze volledig biodynamisch op hun 15 hectare aan wijngaarden. Deze zijn zoals gebruikelijk vooral aangeplant met pinot noir, maar er zijn ook plukjes chardonnay en zelfs pinot blanc te vinden.
Het huis maakt hele energieke en vineuze champagnes, veelal in flink droge stijl, van zinderend fruitig tot zeer rijk en complex. Al met al een droom van een champagnehuis; onberispelijke kwaliteit voor de liefhebber van Grote Champagne.

Buiten Champagne zijn natuurlijk ook genoeg interessante wijnhuizen voor bubbels te vinden. Wat heet! Vorige maand zijn onze Engelse vrienden uit Sussex van Ridgeview namelijk uitgeroepen tot ‘International Winemaker of the Year 2018’ in de prestigieuze ‘The International Wine and Spirits Competition (IWSC)’. Dat past er ook nog wel bij in hun overvolle prijzenkast (bij de oa 140 medailles en 20 trophies waaronder 'Best Sparkling wine in the world' bij de 2010 Decanter World Wine Awards). Long story short: Ridgeview geldt inmiddels als dé referentie voor English sparkling wines.
Deze ronduit schitterende wijnen tonen overeenkomsten met goede champagnes, maar hebben ook sterk hun eigen charme: ze zijn zeer elegant, fijnmazig en perfect gedoseerd.

De crémant van Domaine Cady uit de Loire mag hier ook niet ontbreken. Uiteraard met een zeer gunstige prijs-kwaliteit. Onze lofzang op deze wijn laten we over aan Pieter Nijdam van de Telegraaf, te verschijnen in de Kerstkrant op 22-12. Er is ons namelijk ter ore gekomen dat deze wijn een prachtige zilveren podiumplek heeft afgedwongen in een vergelijkende proeverij. Hulde!
Deze wijn zal daarna waarschijnlijk uit de schappen vliegen, dus gunnen we u een beetje handel met voorkennis.

Uit Spanje nog even de schijnwerper op good old Sergi Colet. De familie Colet is al sinds het einde van de 18e eeuw bezig met wijnbouw in Alto Penedès, en sinds Sergi de scepter zwaait behoort deze bodega tot de top van de streek. De mousserende wijnen zijn gemaakt volgens de traditionele methode (2e vergisting op fles) en blinken uit in geurigheid en frisheid. Alle mousserende wijnen van Sergi dragen tegenwoordig de herkomstaanduiding ‘D.O. Penedès’ ipv ‘cava’. Dit omdat Sergi (en enkele geestverwanten) vindt dat de naam cava zijn wijnen geen eer aandoet. Dat zijn we eigenlijk wel met hem eens, want probeer maar eens een cava te vinden die zoveel kwaliteit biedt op dit prijsniveau.

En laten we hier Le Colture niet vergeten. Antieke wijnproducent (al uit de 16e eeuw) uit Santo Stefano di Valdobbiadene, in het hart van het DOCG-deel van de prosecco productie. Een hecht familiebedrijf, waar de Ruggeri’s zich toeleggen op het maken van prosecco van de hoogst mogelijke kwaliteit.
Producenten als Le Colture zijn de aanstichter geweest van de gigantische wereldwijde populariteit van prosecco. Inmiddels zijn er behoorlijk wat streken waar deze schuimwijn gemaakt kan worden, in zowel Friuli als de Veneto. Verreweg de hoogste kwaliteit komt uit het gebied Valdobbiadene / Conegliano. Hier ligt dan ook de 40 hectare aan wijngaarden van familie Ruggeri.
De andere belangrijke voorwaarde voor kwaliteitsproductie, kunde in de kelder, is hier ook ruimschoots aanwezig. Met liefde en aandacht worden er prachtige resultaten geboekt. Ware premium prosecco.

Dit lijstje pretendeert overigens niet compleet te zijn hoor. Als uw favoriete bubbel van ons hier niet tussen staat betekent dat niet dat we onze liefde voor deze wijn verloren zijn. Het betekent slechts dat we dit lijstje niet uit vele pagina’s wilden laten bestaan.

En oh ja: u heeft 14 januari al wel in uw agenda staan hè? Want er zal dan op onze Nieuwjaarsborrel ook zeker met bovenstaande wijnen geproost worden. Houd uw mail in de gaten, de officiële uitnodiging volgt volgende week!

We wensen u een parelende kerst,
en een bruisend 2019,

Met sprankelende groet,

Team Karakter

nieuwsbrief najaar

admin, Monday, 17 December 2018

Wo früher meine Leber war
Ist heute eine Minibar

E. Loosen

Beste klanten, vrienden, wijnliefhebbers,

Nog een flinke feestmaand en we zwaaien 2018 uit.
Een jaar waar veel van onze wijnboeren in Europa gelukkig met tevredenheid op terugkijken. De resultaten van oogstjaar 2018 zijn in de meeste gevallen veelbelovend te noemen! We horen veel positiefs over de kwaliteit, en dit gelukkig met ruime hoeveelheden. Dat laatste in tegenstelling tot 2017: door de bank genomen een groeiseizoen vol moeilijkheden, met uiteindelijk relatief lage opbrengsten.
Even een snel rondje langs de velden: vooral in de noordelijke helft van Europa veel blijheid. Bijvoorbeeld in Duitsland en Frankrijk hebben we veel positieve verhalen gehoord (al hebben sommige boeren op bepaalde plekken wel last van late vorst en hagel gehad). Hetzelfde geldt voor veel delen van Italië (vooral in het noorden veel enthousiasme onder de wijnboeren). In Spanje is het iets meer wisselend: de noordelijke helft spreekt in het algemeen van een zeer puike oogst, terwijl de zuidelijke helft te kampen heeft gehad met een voor hun begrip behoorlijk nat seizoen, met dus wisselende resultaten.

Om 2018 fatsoenlijk af te sluiten, en om 2019 gepast te verwelkomen, willen we u van harte uitnodigen op onze NIEUWJAARSBORREL! Deze vindt plaats op maandag 14 januari in ons pand aan de Grasweg. We zullen vanaf 16u een aantal fraaie wijnhuizen in het zonnetje zetten middels een proeverij, en daarna zal er naast een overvloed aan wijn ook voldoende lekkers te eten zijn. We zien er naar uit om op deze dag met u te proosten op een spetterend 2019! Een gedetailleerde uitnodiging volgt!

Een soortgelijke nieuwjaarsborrel lieten we altijd samenvallen met de Wine Professional, echter hebben we na lang wikken en wegen besloten om niet meer aan deze beurs deel te nemen. Na vele jaren met een stand aanwezig te zijn geweest, voelden we dat het tijd werd voor iets anders. We hebben de Wine Professional altijd als zeer gezellig en nuttig ervaren, en het was dan ook geen gemakkelijke beslissing. Maar we merken we dat ons fijne pand aan de grasweg ook erg geschikt is om met jullie het nieuwe jaar een vliegende start te geven, vandaar nu deze proeverij + borrel in eigen beheer.

In ieder geval kunt u op 14 januari onze bijzondere nieuwe aanwinst uit Madeira proeven: het klassieke wijnhuis Henriques & Henriques! Prachtige, intense wijnen, rijk en elegant tegelijk.

Ook willen we nog even de aandacht vestigen op onze logistiek rond de feestdagen. Eerste en Tweede Kerstdag vallen relatief onhandig op een dinsdag en woensdag. Dat geeft ons 3 werkdagen in week 52 om de bestellingen te verwerken en uit te rijden. Het geeft ons een hoop lucht als u de week voor kerst al de bestellingen voor de feestdagen bij ons ingediend heeft, zodat we eea ook eventueel eerder kunnen bezorgen. Tevens zijn we naast 1 januari ook op 2 januari gesloten , vanwege de voorraadtelling. Op maandag 31 december kunnen we nog eea uitrijden, anders eind van week 1.

Als laatste willen we aankondigen dat we op 1 februari 2019 een nieuwe prijslijst aan u kunnen communiceren, waarin eventuele prijsveranderingen van onze wijnboeren en transporteurs verwerkt zijn.

Dank weer voor uw aandacht en hopelijk tot 14 januari, en uiteraard alvast
HELE FIJNE FEESTDAGEN toegewenst,

Met hartelijke groet,

Team Karakter

Nieuw bij Karakter: Madeira van Henriques & Henriques

admin, Friday, 12 October 2018

Glimmend van trots stellen we onze nieuwste aanwinst aan u voor: het illustere Henriques & Henriques (H&H), opgericht in 1850, van het eiland Madeira.

Dit verhaal begint op een zomeravond in de achtertuin van vriend en klant Moritz Peeters, eigenaar van Wijnhandel Peeters, in Rotterdam. Een prachtige 20 jaar oude Verdelho van H&H gaat rond, en Edwin Vos van veilinghuis Christie’s spreekt zijn verbazing uit dat dit wijnhuis amper beschikbaar is in de Nederlandse gastronomie. Ook Moritz zelf, Madeira-kenner en liefhebber bij uitstek, mengt zich in het gesprek. Schrijver dezes prijst zich gelukkig in deze situatie te zijn aanbeland. Een plan is geboren.

Madeira heeft voor wijnliefhebbers een sterke aantrekkingskracht, het is een plek waar al eeuwen één van de meest bijzondere en authentieke wijnen ter wereld gemaakt wordt. Het eiland kende zijn vineuze hoogtijdagen in de 18e en 19e eeuw, toen de vooral Britse schippers de wijn tot iedere uithoek van de wereld brachten. Madeira was voor ‘the happy few’, ‘the sophisticated’. Het is exemplarisch dat Thomas Jefferson en George Washington in 1776 een glas Madeira hieven terwijl de inkt droogde van The Declaration of Independence. Diep in de 19e eeuw maakte phylloxera helaas zowel letterlijk als figuurlijk een einde aan deze periode van bloei.

Het vervolg was uiteraard een bezoek aan het eiland zelf: een paar fel groene bergen die steil uit de Atlantische Oceaan omhoog steken, zo’n 700 km ten westen van de Afrikaanse kust. Madeira kent uiterlijk zijn gelijke niet in de wijnwereld. Kleine wijngaarden zijn ogenschijnlijk lukraak geplant op in de steile rotsen uitgehakte terrassen. Het zijn, bijna zonder uitzondering, kleine voor- of achtertuinen van huisjes die tegen de bergwand ‘aangeplakt’ zijn. Een paar oude wijnstokken, dan weer een bananenboom. Dat werk.

Ook in het wijnmaken is deze plek uniek. Dat de wijnen op het gewenste zoetgehalte versterkt worden met alcohol, dat treffen we op meer plekken aan. Maar (al dan niet natuurlijke) verwarming van deze versterkte wijn, met een bewuste volledige oxidatie, dat is andere koek. Het resultaat wordt al eeuwen bezongen: amberkleurige, complexe, intens geurende wijnen, altijd met verfrissende citrus zuren, en onverwoestbaar tot in de eeuwigheid, amen.

Een ander opvallend punt is de relatieve zeldzaamheid van deze wijnen. Door het in theorie onmogelijke systeem van ‘een paar kratjes druiven halen bij één van de duizenden boertjes op het eiland’, is schaarste onvermijdelijk. Sterker nog: niet meer dan één van de in totaal acht wijnproducenten op Madeira bezit überhaupt zelf wijngaarden (die ene producent is overigens H&H). Naar schatting is slechts 420 hectare met druivenstokken aangeplant op Madeira. Dit zorgt voor een jaarlijkse output in wijn van slechts een ruime drie miljoen liter. Dat is nog niet eens 4 % van wat bijvoorbeeld jaarlijks aan port op de markt verschijnt.

Henriques & Henriques zelf staat bekend om zijn onberispelijke kwaliteit, en dat in het hele gamma. Kernwoord is hier: balans. Deze uit zich bijvoorbeeld in de fijne verhouding van de aroma’s in iedere wijn: dus niet wijn met één dominant aroma en wat bijrolletjes, maar eerder wijn met een waaier aan gelijkwaardige smaken. Deze balans is ook te vinden in de verhoudingen tussen suikergehalte en frisheid. Het zoet dient namelijk altijd voldoende tegenwicht te krijgen. Dat is hier bij uitstek het geval, of het nou gaat om een ‘dry’ of een ‘full rich’ madeira. Naast drinkplezier geeft het de wijn ook doordrinkbaarheid.

In de wijnen van 3 en 5 jaar oud wordt bijna uitsluitend tinta negra gebruikt, dit is ook verreweg de meest voorkomende druivensoort op Madeira (meer dan 85% van de aanplant). Vanaf 10 jaar oud komen de nobele variëteiten om de hoek kijken, oplopend van droog naar zoet: sercial, verdelho, boal en malvasia. Zelfs een plukje terrantez (een schamele 0,2 % van de aanplant op het eiland) bereikt de wijnmakerij. Uniek voor H&H: druivensoort op het etiket betekent dat de betreffende wijn 100% van die soort gemaakt is. Veel andere producenten maken gebruik van de Portugese wijnwetgeving die 85% van de vermelde druivensoort voorschrijft.

Wat betreft de vinificatie wordt bij de 3 jaar oude wijnen de ‘estufagem’-methode gebruikt bij H&H: het vat waarin de maderisatie plaatsvindt, wordt met stoom verwarmd. Dit is overigens het gebruik bij alle producenten op het eiland voor deze categorie. Bij de wijnen vanaf 5 jaar oud echter, wordt ook gewerkt met de ‘canteiro’-methode: de maderisatie vindt veel geleidelijker plaats door de vaten jarenlang in door de zon verwarmde zolders op te slaan. De wijnen vanaf 10 jaar oud worden volledig via ‘canteiro’ gemaakt. Deze laatste werkwijze is eigenlijk een vervanging van de antieke ‘roda’-methode uit de 17e eeuw: het lange tijd opslaan van vaten in de loeihete ruimen van schepen, die pendelden tussen Madeira en Midden- en Zuid-Amerika. Doordat de ‘canteiro’-methode dezelfde resultaten in smaak oplevert, zijn de logistiek uitdagende ‘vinhos da roda’ in onbruik geraakt.

De basiswijnen (3 jaar oud) zijn duidelijk en typisch, en zeer gunstig geprijsd. Daarboven (5, 10, 15 of 20 jaar oud) neemt uiteraard de verfijning en complexiteit stapsgewijs toe. De kostbare schatten zijn te vinden op colheita & single harvest niveau. Zelfs de meest gezochte madeira’s ter wereld (H&H’s ‘Heavenly Quartet’) zijn op aanvraag en bestelling beschikbaar. Die laatste wel voor prijzen steiler dan de hellingen op het eiland, maar dan verkoopt u toch gewoon de boot?

Misschien nog een klein woord over de inzetbaarheid van deze wijnen: de mogelijkheden zijn eindeloos. Van aperitief tot digestief, bij kaas, desserts of in een spannende 1 op 1 midden in het menu. Er is een H&H voor een kleine portemonnee aan de bar, maar ook een H&H voor gastro-tempels waar de gevel krom hangt van de sterren.

Voor extra informatie over deze schitterende wijnen, of het eventueel inplannen van een proef afspraak, tikt u uw Karakter-contact even op de schouder.

En met nadruk willen we in dit schrijven onze enorme dankbaarheid tonen aan:

  • - Moritz Peeters, naast connaisseur en liefhebber ook een fantastisch gastheer en gids tijdens de trip naar het magische eiland.
    - Edwin Vos van Veilinghuis Christie’s voor de ‘heads-up’ en het initiële contact.
    - Jacques van Het Raadhuis in Maastricht, ook een madeira-autoriteit, voor zijn rol als klankbord.

De locatie van H&H in Quinte Grande

Humberto Jardim, Directeur van H&H

Rijpende vaten madeira

'The Heavenly Quartet' van H&H

kelderschatten bij H&H

kelderschatten bij H&H

assortiment

De verdelho wijngaarden van H&H in Quinta Grande

Uitkijkpunt, zuidkant Madeira.

Zuidkant Madeira

Typische wijngaarden op Madeira

Hoofdstad Funchal

Noordkant Madeira

Noordkant Madeira, met sercial wijngaarden

Noordkant Madeira

Gastronomie Madeira

Gastronomie Madeira

Nagenieten van een geweldige Grote Overzichtsproeverij

admin, Thursday, 6 September 2018

Met een brede glimlach kijken wij terug op een enorm geslaagde Grote Overzichtsproeverij! Zoals de traditie voorschrijft werd onze loods aan het IJ op de eerste maandag van september omgetoverd tot proefpaleis. We hebben genoten van ruim 300 gasten, en van hun getoonde belangstelling en enthousiasme voor onze wijnen. Onze grote dank!

Ook duizendmaal dank aan:
- De aanwezige wijnboeren voor de assistentie
- Überhaupt al onze wijnboeren voor al dat lekkers
- Eveline van Stiphout van Modanella Catering
- Pitmaster Marnix Benschop
- The Louisiana Canteen
- Kellenaers Croquetten
- Coffee on Wheels Amsterdam
- Brood van Restaurant As
- Van Vollenhoven Bier
- JW Kaldenbach voor de prachtige foto's
- Onze collega's voor alle zorg voor/tijdens/na de proeverij
- En nogmaals: onze GEWELDIGE klanten

Schrijf de eerste maandag van september 2019 maar alvast weer op in je agenda.

Hieronder nog enkele sfeerbeelden.

Op weg naar een lekker herfstig najaar groeten wij vriendelijk,


Team Karakter

Grote Overzichtsproeverij op 3 September 2018

admin, Wednesday, 18 July 2018

Beste vrienden van Karakter,

Op maandag 3 september pakken we weer flink uit, op onze Grote Overzichtsproeverij aan de Grasweg 51 in Amsterdam (noord)! Van 13 tot 20 u hebben we een lopende proeverij in de loods, waar al het moois geopend zal zijn. Ook is er een fraaie selectie wijnboeren present om hun eigen wijn te vertegenwoordigen. Na de proeverij borrelen we de restjes op achter aan de waterkant. Uiteraard op zijn minst tot zonsondergang, al zal het stiekem wel weer wat later worden. Op een lege maag in het slecht drinken natuurlijk, dus we zorgen voor heerlijke happen in overvloed.

Om dit allemaal zo gestroomlijnd mogelijk te organiseren, vragen we jullie om je aanwezigheid tijdig (cq zsm) door te geven, en met hoeveel personen je komt. Graag je aanmeliding sturen naar info@karakterwijnimport.nl.

Alvast dank, en we hopen jullie allemaal te zien op maandag 3 september!

Groetjes Team Karakter

Aanpassingen in onze logistiek

admin, Tuesday, 19 June 2018

Helaas dwingen recente ontwikkelingen ons tot enkele aanpassingen in onze logistiek. De verkeersdruk in Nederland heeft de afgelopen tijd een enorme vlucht genomen. Dit uit zich in meer files op de snelwegen en grotere drukte binnen de steden. Al zouden we het graag anders zien: het trekt zijn sporen in ons logistiek systeem.
Waar onze bussen en transporteurs in ‘The Good Old Days’ nog als een warm mes door de boter gingen, tegenwoordig gaat het een stuk stroperiger. We hebben daarom een aantal beslissingen moeten nemen, ons inziens beter passend bij deze nieuwe situatie. Of dit mogelijk van invloed is op u kunt u zien in onze leveringsvoorwaarden. We hebben er vertrouwen in dat onze service op het hoge niveau blijft dat u van ons gewend bent.

Nieuw in ons assortiment

admin, Tuesday, 19 June 2018

We hebben de eerste helft van dit jaar vooral in Frankrijk de banden weer flink aangehaald. De beschikbare wijnen zijn geproefd en de roddels van de betreffende wijnstreek zijn met rode oortjes aangehoord. Deze intensieve reizen hebben natuurlijk ook weer een aantal nieuwe wijnen opgeleverd!

Vooral het oosten van Frankrijk heeft zijn aandeel in ons assortiment flink weten te vergroten. Uit de Savoie maar liefst twee nieuwe binnenkomers: spatzuivere chasselas van de oevers van het Lac Léman (Meer van Genève) van wijnhuis Les Vignes de Paradis van Dominique Lucas, en uit de buurt van Chambéry de wijnen van Domaine Genoux / Château de Mérande. Bij laatstgenoemde tovert Yann Pernuit met de locale rassen bergeron (roussanne), rousette (altesse) en mondeuse. Ook uit l’Est: een sappige nieuwe Beaujolais-Lancié van Gilles Gelin.

Ook wijnen uit andere windstreken van Frankrijk zijn gewogen en zwaar genoeg bevonden. Uit de Loire hebben we Domaine de Cézin mogen toevoegen, een fijn familiehuis aan de Loir. Ze maken een rondborstige chenin in de Coteaux du Loir, en van dezelfde druif een gastronomische Jasnières. En we hebben de prachtige wijnen van Domaine Pascal & Nicolas Reverdy mogen verwelkomen: raspaardjes uit Sancerre, indrukwekkende kwaliteit.

Nieuwjaarsborrel, maandag 8 Januari

admin, Sunday, 17 December 2017

Beste klanten, vrienden, wijnliefhebbers,

Traditioneel viert Karakter het nieuwe jaar op de avond van de eerste dag van de Wine Professional. Dit doen we op een bevriende locatie, dit jaar in het mooie Café Weesper. Na een rumoerige dag op de beursvloer hebben we zin een mooi glas wijn te drinken met jullie, met een paar goede happen erbij.

Kondigt u tot een paar dagen van tevoren even uw komst aan via: info@karakterwijnimport.nl, en het aantal personen? Dat zou ons erg helpen in de organisatie.

Save the date:
maandag 8 Januari
vanaf 18:30 in Bar Weesper
weesperzijde 144 (nabij de Berlagebrug), Amsterdam

Met hartelijke groet,

Team Karakter

Bezoek Eva Fricke

admin, Tuesday, 12 December 2017

Onlangs mochten we ons verheugen op visite van Eva Fricke, van het gelijknamige wijngoed uit de Rheingau. Ze liet ons haar resultaten proeven van oogstjaar 2016, een op z’n zachtst gezegd uitdagend jaar. Spannende, boeiende wijnen, tot stand gekomen met heel veel arbeid, onder zeer moeilijke omstandigheden. Vorst, storm, hagel, you name it. Maar laten we er even een cliché tegenaan gooien: in uitdagende jaren onderscheiden de beste wijnmakers zich.

Eva is als geboren Bremense, uit een familie zonder wijn achtergrond, een vreemde eend in de bijt in wijnregio Rheingau. Na in Zuid-Afrika, Bordeaux en Rheingau (Schloss Johannisberg) in de wijn gewerkt te hebben, werd ze toegelaten tot de prestigieuze wijnuniversiteit Geisenheim. Er volgden nog periodes bij oa Castello di Verduno (Barolo), Dominio Pingus (Ribera del Duero) en Leitz (Rheingau). Met al deze bagage begon ze in 2006 haar eigen wijnbedrijf, in de Rheingau. 

Toen ze startte was het westelijke deel van deze wijnstreek, rondom Lorch, relatief impopulair bij het establishment van deze streek. Zeer steile wijngaarden, een zuigende wind vanaf het Taunus-gebergte door de vallei van de Wisper, lastig bereikbaar: niet zonder reden dus. Eva echter doorzag de potentie van deze ‘Steillagen’, en oogstte al snel succes met rassige, puntige en intense wijnen. 

Ook in de omgeving van Kiedrich kon ze haar areaal uitbreiden. Dit deel geldt meer als het ‘klassieke’ deel van de streek, met relatief vlakke wijngaarden, die vanaf de Rijn rustig naar boven glooien. De wijnen zijn dan ook iets meer herkenbaar als typisch Rheingau: gul, vol en toch elegant.

Inmiddels bestaat haar wijngoed uit 10 hectare, en sinds 2016 wordt volledig biologisch gewerkt. Alles handwerk in de kelder, met zinderende wijnen als gevolg. Het biologische heeft natuurlijk alleen betrekking op gaard en kelder, ze gaat verder door ook duurzaamheid centraal te stellen. Hier wordt ook gedacht aan verantwoorde groei, carbon footprint, welzijn van werknemers, etc. Aan werkelijk ieder detail wordt aandacht besteed. 

Als jongeling zonder wijnfamilie je invechten in de oerconservatieve wijnwereld van de Rheingau is al zeer bijzonder. Maar dan, binnen 10 jaar, volgens Jancis Robinson, The Wine Advocate, Feinschmecker e.a. tot de top van dit gebied behoren? Een prestatie van wereldformaat. 

Ook nog een speciaal dankwoord aan Chris Naylor, die bereid was die dag een schitterende lunch voor ons te koken in onze kantine. Een prachtig culinair compliment voor de wijnen van Eva!

Italiaanse Wijnvakdag 2016

admin, Monday, 11 April 2016

Het is niet veel, maar we hebben weer een honderd-tal flessen weten te bemachtigen van de 2010 Croatina Pertichetto van onze grote vriend Walter Massa. Waanzinnige wijn van een zeer bijzondere wijnmaker.

De Croatina druif is bekender onder de naam Bonarda. In de heuvels van Tortonesi heet deze echter gewoon Croatina. Wederom laat Walter Massa zijn meesterschap zien door van deze onbekende druif een geweldige wijn te maken. Eerst enkele jaren laten liggen maar dan openbaart zich een elegante fruittoets en een zeer fijne structuur. Lichte groene kruiden geven een gevoel van voorjaar en maken deze geschikt bij gevogelte in jus.

De beroemde Italiaanse wijnmaker Walter Massa is één van de toonaangevende producenten in Piemonte. Hij maakt onder andere prachtige wijnen van Barbera en tevens enkele zeer speciale wijnen van de Timorasso druif. Vooral met wijnen van laatstgenoemde druivensoort heeft hij (inter)nationaal aanzien verworven, en een cultstatus bereikt. Walter is gesitueerd in de Colli Tortonesi, een heuvelachtig gebied iets ten oosten van Alessandria, op de grens met Lombardije. Walter echter heeft er voor gekozen niet met de DOC ‘Colli Tortonesi’ te werken, en maakt derhalve alleen ‘Vino Bianco’ of ‘Vino Rosso’.

Verhuisd!

admin, Tuesday, 1 December 2015

Op vrijdag 4 en zaterdag 5 maart zijn wij succesvol verhuisd naar onze nieuwe locatie aan het IJ.

Ons nieuwe adres is:

GRASWEG 51
1031HX AMSTERDAM

Het was een grote klus, maar gelukkig waren er genoeg Karakter die een handje konden helpen. We hebben ongeveer 200 pallets verhuisd op vrijdag en de resterende 100 op zaterdag. De kantoren en proeflokalen zijn vrijdag verhuisd en zaterdag ingericht. Vanochtend om 9.00u rolde de eerste pakbon uit de printer en werd met een blik op het IJ met een grote glimlach gepakt door Hans en Hakan.

Overzichtsproeverij en Housewarming

admin, Tuesday, 9 June 2015

Met grote dank aan Dennis Borrel (van de Borrelfabriek) hebben we op zondag ochtend de loods omgebouwd tot proefruimte. De aanwezige wijnboeren stonden naast hun eigen pallets wijn, tussen de stellingen. Het was een gaaf gezicht en er stonden ruim 300 wijnen open om te proeven.

Eenmaal klaar met proeven kon je buiten aan het IJ verder praten, eten, drinken en kon de dappere ziel een dansje doen. Er waren foodtrucks die het eten verzorgden en een coole ‘white lounge bar’ voor de mixdrankjes, biertjes, frisdranken en natuurlijk wijn.

Boven, in onze eighties kantoorruimte, zijn er masterclasses georganiseerd. Druk bezocht en ook weer deze keer waren de masterclasses een groot succes. Sebastian Fleury liet zijn biodynamische champagnes proeven, Dr. Loosen zijn top riesling wijnen uit de Mosel en Antoniolo zijn meesterwijnen uit Gattinara Piëmonte.

Zo rond de klokslag van acht uur werd het proeven afgesloten en het buiten-deel geopend door rock and blues. Met de ondergaande zon in de rug kon het feest beginnen en dat ging tot in de late uurtjes door.