TELEFOON: + 31 (0)20 493 14 45

KARAKTER

GRASWEG 51 . AMSTERDAM

WIJNIMPORT

Nieuwjaarsborrel, maandag 8 Januari

admin, Sunday, 17 December 2017

Beste klanten, vrienden, wijnliefhebbers,

Traditioneel viert Karakter het nieuwe jaar op de avond van de eerste dag van de Wine Professional. Dit doen we op een bevriende locatie, dit jaar in het mooie Café Weesper. Na een rumoerige dag op de beursvloer hebben we zin een mooi glas wijn te drinken met jullie, met een paar goede happen erbij.

Kondigt u tot een paar dagen van tevoren even uw komst aan via: info@karakterwijnimport.nl, en het aantal personen? Dat zou ons erg helpen in de organisatie.

Save the date:
maandag 8 Januari
vanaf 18:30 in Bar Weesper
weesperzijde 144 (nabij de Berlagebrug), Amsterdam

Met hartelijke groet,

Team Karakter

Bezoek Eva Fricke

admin, Tuesday, 12 December 2017

Onlangs mochten we ons verheugen op visite van Eva Fricke, van het gelijknamige wijngoed uit de Rheingau. Ze liet ons haar resultaten proeven van oogstjaar 2016, een op z’n zachtst gezegd uitdagend jaar. Spannende, boeiende wijnen, tot stand gekomen met heel veel arbeid, onder zeer moeilijke omstandigheden. Vorst, storm, hagel, you name it. Maar laten we er even een cliché tegenaan gooien: in uitdagende jaren onderscheiden de beste wijnmakers zich.

Eva is als geboren Bremense, uit een familie zonder wijn achtergrond, een vreemde eend in de bijt in wijnregio Rheingau. Na in Zuid-Afrika, Bordeaux en Rheingau (Schloss Johannisberg) in de wijn gewerkt te hebben, werd ze toegelaten tot de prestigieuze wijnuniversiteit Geisenheim. Er volgden nog periodes bij oa Castello di Verduno (Barolo), Dominio Pingus (Ribera del Duero) en Leitz (Rheingau). Met al deze bagage begon ze in 2006 haar eigen wijnbedrijf, in de Rheingau. 

Toen ze startte was het westelijke deel van deze wijnstreek, rondom Lorch, relatief impopulair bij het establishment van deze streek. Zeer steile wijngaarden, een zuigende wind vanaf het Taunus-gebergte door de vallei van de Wisper, lastig bereikbaar: niet zonder reden dus. Eva echter doorzag de potentie van deze ‘Steillagen’, en oogstte al snel succes met rassige, puntige en intense wijnen. 

Ook in de omgeving van Kiedrich kon ze haar areaal uitbreiden. Dit deel geldt meer als het ‘klassieke’ deel van de streek, met relatief vlakke wijngaarden, die vanaf de Rijn rustig naar boven glooien. De wijnen zijn dan ook iets meer herkenbaar als typisch Rheingau: gul, vol en toch elegant.

Inmiddels bestaat haar wijngoed uit 10 hectare, en sinds 2016 wordt volledig biologisch gewerkt. Alles handwerk in de kelder, met zinderende wijnen als gevolg. Het biologische heeft natuurlijk alleen betrekking op gaard en kelder, ze gaat verder door ook duurzaamheid centraal te stellen. Hier wordt ook gedacht aan verantwoorde groei, carbon footprint, welzijn van werknemers, etc. Aan werkelijk ieder detail wordt aandacht besteed. 

Als jongeling zonder wijnfamilie je invechten in de oerconservatieve wijnwereld van de Rheingau is al zeer bijzonder. Maar dan, binnen 10 jaar, volgens Jancis Robinson, The Wine Advocate, Feinschmecker e.a. tot de top van dit gebied behoren? Een prestatie van wereldformaat. 

Ook nog een speciaal dankwoord aan Chris Naylor, die bereid was die dag een schitterende lunch voor ons te koken in onze kantine. Een prachtig culinair compliment voor de wijnen van Eva!

Italiaanse Wijnvakdag 2016

admin, Monday, 11 April 2016

Het is niet veel, maar we hebben weer een honderd-tal flessen weten te bemachtigen van de 2010 Croatina Pertichetto van onze grote vriend Walter Massa. Waanzinnige wijn van een zeer bijzondere wijnmaker.

De Croatina druif is bekender onder de naam Bonarda. In de heuvels van Tortonesi heet deze echter gewoon Croatina. Wederom laat Walter Massa zijn meesterschap zien door van deze onbekende druif een geweldige wijn te maken. Eerst enkele jaren laten liggen maar dan openbaart zich een elegante fruittoets en een zeer fijne structuur. Lichte groene kruiden geven een gevoel van voorjaar en maken deze geschikt bij gevogelte in jus.

De beroemde Italiaanse wijnmaker Walter Massa is één van de toonaangevende producenten in Piemonte. Hij maakt onder andere prachtige wijnen van Barbera en tevens enkele zeer speciale wijnen van de Timorasso druif. Vooral met wijnen van laatstgenoemde druivensoort heeft hij (inter)nationaal aanzien verworven, en een cultstatus bereikt. Walter is gesitueerd in de Colli Tortonesi, een heuvelachtig gebied iets ten oosten van Alessandria, op de grens met Lombardije. Walter echter heeft er voor gekozen niet met de DOC ‘Colli Tortonesi’ te werken, en maakt derhalve alleen ‘Vino Bianco’ of ‘Vino Rosso’.

Verhuisd!

admin, Tuesday, 1 December 2015

Op vrijdag 4 en zaterdag 5 maart zijn wij succesvol verhuisd naar onze nieuwe locatie aan het IJ.

Ons nieuwe adres is:

GRASWEG 51
1031HX AMSTERDAM

Het was een grote klus, maar gelukkig waren er genoeg Karakter die een handje konden helpen. We hebben ongeveer 200 pallets verhuisd op vrijdag en de resterende 100 op zaterdag. De kantoren en proeflokalen zijn vrijdag verhuisd en zaterdag ingericht. Vanochtend om 9.00u rolde de eerste pakbon uit de printer en werd met een blik op het IJ met een grote glimlach gepakt door Hans en Hakan.

Overzichtsproeverij en Housewarming

admin, Tuesday, 9 June 2015

Met grote dank aan Dennis Borrel (van de Borrelfabriek) hebben we op zondag ochtend de loods omgebouwd tot proefruimte. De aanwezige wijnboeren stonden naast hun eigen pallets wijn, tussen de stellingen. Het was een gaaf gezicht en er stonden ruim 300 wijnen open om te proeven.

Eenmaal klaar met proeven kon je buiten aan het IJ verder praten, eten, drinken en kon de dappere ziel een dansje doen. Er waren foodtrucks die het eten verzorgden en een coole ‘white lounge bar’ voor de mixdrankjes, biertjes, frisdranken en natuurlijk wijn.

Boven, in onze eighties kantoorruimte, zijn er masterclasses georganiseerd. Druk bezocht en ook weer deze keer waren de masterclasses een groot succes. Sebastian Fleury liet zijn biodynamische champagnes proeven, Dr. Loosen zijn top riesling wijnen uit de Mosel en Antoniolo zijn meesterwijnen uit Gattinara Piëmonte.

Zo rond de klokslag van acht uur werd het proeven afgesloten en het buiten-deel geopend door rock and blues. Met de ondergaande zon in de rug kon het feest beginnen en dat ging tot in de late uurtjes door.