+31 (0)20 493 14 45
info@karakterwijnimport.nl
LOGIN - MIJN KARAKTER


Fanny Sabre

Frankrijk, Bourgogne

Deze ambitieuze jongedame behoort tot de grote talenten van de Côte de Beaune. Ze werkt vanuit een kleine kelder in Pommard. Zij bezit slechts 4,5 hectare en daardoor begrijpt ze ieder hoekje van haar terroir. De typiciteit van elke afzonderlijke wijngaard is bij haar gewaarborgd. Echter, alle wijnen hebben als gemene deler dat ze puurheid, transparantie en elegantie hebben. Fanny Sabre was oorspronkelijk niet van plan wijnmaker te worden. Ze studeerde rechten aan de universiteit toen haar vader stierf en ze nam het beheer van het landgoed over. Op dat moment ontdekte ze dat ze er echt van genoot. Aanvankelijk was het met de hulp en opleiding van de ‘Vin Naturel’ pionier Philippe Pacalet, na de dood van Fanny's vader, maar al snel leerde Fanny zijn methoden kennen. Deze waren zeer ongebruikelijk voor haar: ze was gewend aan conventionele landbouw. Toen Pacalet terugging naar zijn eigen projecten, moest Fanny, toen halverwege de twintig, het landgoed alleen beheren. Nu doet ze het werk zelf, en ze werkt nog steeds, als één van de weinigen in de Bourgogne volgens het Vin Naturel principe, dus nagenoeg geen inmenging van buitenaf. De druiven worden allemaal biologisch geteeld en handmatig geoogst. Handmatig ploegen vindt plaats tussen de rijen wijnstokken, die alleen worden besproeid met organische mengsels. Er worden geen herbiciden gebruikt. De wijnen worden op kleine schaal geproduceerd, waarbij elke wijnstok nauwlettend wordt gevolgd en met veel aandacht voor detail in de kelder. Er worden geen synthetische chemicaliën toegevoegd, maar tijdens het proces worden alleen natuurlijke producten gebruikt. Haar kelder zelf, in het kleine stadje Pommard, is ook doordrenkt van geschiedenis. Eén van de kamers die Fanny gebruikt voor het bewaren van de wijn was ooit een opslag voor buskruit, en daarboven stond ooit het plaatselijke fort. De muren hangen vol met oude gisten en microben die essentieel zijn voor het fermentatieproces. De druiven worden geperst met behulp van een pneumatische pers. De witte wijnen worden gefermenteerd in oude eikenhouten vaten, en zowel houten als betonnen vaten worden gebruikt voor de vergisting van de rode wijnen. Inheemse lokale gisten vervangen de standaard geïmporteerde soorten die conventioneel worden gebruikt. De wijnen worden vervolgens minimaal een jaar gerijpt, zonder klaren. De verschillende wijnen worden op het laatst drie tot vier maanden in roestvrijstalen vaten gedaan voordat ze worden gefilterd en met de hand worden gebotteld en gekurkt. Ondanks het kleine landgoed slaagt Fanny Sabre er nog steeds in om het terroir effectief genoeg te gebruiken om 15 verschillende wijnen te produceren. In haar eigen woorden wil ze dat haar wijnen leven. Ze verlevendigen zeker degenen die van haar wijnen genieten.

Het assortiment van Fanny Sabre