0.375L Vin Santo

Gouden dessertwijn volgens traditioneel recept. Na de oogst worden de druiven gedroogd op matten. Het sap wordt geperst en met most van de vorige oogst in kleine vaatjes gedaan. De wijn rijpt vervolgens in een ruimte met temperatuurverschillen, waardoor zich complexe tonen ontwikkelen. In deze Vin Santo van Fèlsina vinden we uitgesproken aroma’s van gedroogde abrikozen, honing en saffraan. Geef de wijn wat lucht en ook meer aardse tonen komen naar voren. Complex, rijk en zoet, in balans dankzij de frisse zuren.

Over deze wijn:

  • Land: Italië
  • Regio: Chianti
  • Jaartal: 2011
  • Druif: trebbiano, malvasia, sangiovese
  • Inhoud: 0,375L
  • Aantal: 6 stuks
  • Spijsadvies: cheesecake, amandelspijs, notentaartje, kaasplank. Of volgens Toscaanse traditie met cantuccini (die harde amandelkoekjes)!
  • Wijngaard: wijngaarden in het zuiden van de chianti classico regio / 20 tot 25 jaar oude stokken / zand, leisteen en klei
  • Wijnkelder: Strenge selectie / enkele maanden natuurlijk drogingsproces / na de persing gaan de druiven in 100 vaatjes met de "mother", een dikke substantie van voorgaande jaren / 7 jaar rijping op deze vaatjes / 6 maanden flesrijping

Lees meer over deze wijnboer:

Chianti, Italië

Felsina

Fèlsina heeft zijn voornaamste productie op de zuidelijke rand van het Chianti Classico gebied, in Castelnuovo Berardenga, waar een aantal typische wijnen op basis van sangiovese wordt geproduceerd. Van de chianti classico en riserva, tot de met een tre bicchieri bekroonde Rancia en de Fontalloro. Een tweede deel wijnbouw bevindt zich iets zuidelijker, nog steeds in de Chianti zone, waar nabij Sinalunga in Castello di Farnetella ook een chianti wordt geproduceerd. Dit huis maakt naast de op sangiovese gebaseerde wijnen ook een aantal mooie wijnen van niet lokale druiven waaronder IGT Maestro Raro en I Sistri. Een wijnhuis waar veel aandacht aan moderne technieken wordt besteed, maar zonder de tradities uit het oog te verliezen. Kleinzoon Giovanni Poggiali bevestigd de overtuiging van de familie dat het sociale aspect een heel groot deel van terroir uitmaakt. Dit kan hij zeggen doordat hij al 25 jaar betrokken is bij het proces van planten en herplanten van de wijngaarden. De keuze om pure sangiovese te vinificeren is niet alleen van geologische aard, maar zeer zeker op basis van traditie.

Meer over deze wijnboer en de wijnen