Barbera d'Alba Superiore

Deze Barbera komt uit wijngaarden uit het hart van Barolo. De minder gunstig gelegen westkant van de Bussia heuvel is door de familie Fenocchio beplant met Barbera en Dolcetto. Dit is zeer typerend voor het kwaliteits denken binnen de Fenocchio's aangezien zij deze wijngaarden ook had kunnen gebruiken voor hun Barolo. Door hun relatief ongunstige ligging vonden ze dat echter geen goed idee. De wijnstokken van deze Barbera zijn met 30 jaar leeftijd goed geworteld en geven een hoge kwaliteit druiven. Een serieuze Barbera met gulle en opwekkende frisheid die gastronomisch enorm goed inzetbaar is

Over deze wijn:

  • Land: ItaliĆ«
  • Regio: Piemonte
  • Jaartal: 2020
  • Druif: barbera
  • Inhoud: 0,75L
  • Aantal: 6 stuks
  • Spijsadvies: Bolognese, mager rood vlees, eend
  • Wijngaard: 2.5 hc wijngaard op 300 meter, westen ligging, klei & blauwe mergel met tufsteen, 30 jaar oude stokken
  • Wijnkelder: 10 dagen maceratie in staal, 6 maanden rijping in stalen tanks, 6 maanden rijping in Sloveenshout

Lees meer over deze wijnboer:

Piemonte, Italiƫ

Giacomo Fenocchio

Het huis Fenocchio (opgericht 1894) staat alweer vele jaren onder leiding van zoon Claudio die het familiedomein in 1989 overnam na het plotse overlijden van vader Giacomo. Claudio is in de traditionele stijl van zijn pa en de Barolo blijven werken, wat in de eerste jaren nog niet zo makkelijk was omdat de jaren tachtig de snelle opkomst van modernisten inluidde voor wie Barolo met veel hout en fruitextractie de norm werden. Gelukkig is Claudio de traditie met o.a. zeer lange schilinweking (tot 90 dagen!) trouw gebleven, wat hem uiteindelijk erkenning en een grote reputatie heeft gebracht. Wij zijn keldermeester van Produttori del Barbaresco Luca Cravenzola nog immer dankbaar voor het tot stand brengen van ons contact; hij sprak over Fenocchio als een purist die met zijn Barolo's dezelfde wijnfilosofie aanhing als Luca zelf. Hiermee leek hij naadloos binnen ons smaakprofiel te passen, waarvan overtuigend akte! De Fenocchio's wonen en werken op het bovenste deel van de Bussia, het hart van de Barolo, zowel geografisch als qua terroir. De beste wijngaarden van Barolo liggen op het bovenste deel van deze heuvel. Verder heeft Fenocchio nog enkele gaarden in Catellero en Villero, en een aantal fraaie percelen in Roero, waar hij een mooie Arneis produceert.

Meer over deze wijnboer en de wijnen

Helaas mag je nog geen gebruik maken van onze website.

Om deze website te bezoeken moet je minimaal 18 jaar oud zijn.

Ben jij 18 jaar of ouder?