Cannonau
Over deze wijn:
- Appallation: biodynamisch - puur - bosfruit - gul
- Certification: fermentatie deels in amforen (1000 liter) deels stalen tanks / rijping 80% staal - 20% in (2e/3e jaars)) barriques voor 8 maanden
- Grape Variety: cannonau 90%, tintillu (alicante bousquet) 10%
- Wine maker: Olianas
- Aging: zanderig leem - westelijke ligging / klei - zuidelijke ligging / 15-20 jaar oude stokken
- Alcohol percentage: 14%
- Acidity: Passend bij heel veel gerechten. Blijft goed overeind bij vleesgerechten én is niet te zwaar voor bij wat lichtere pasta’s of antipasti.
Lees meer over deze wijnboer:
Sardegna, Italië
Olianas
Olianas op Sardinië is een samenwerkingsverband tussen de Toscaanse wijnmaker Stefano Casadei en Sardijn Artemio Olianas, en bevindt zich in de binnenlanden 60 km boven Cagliari. Het in deplorabele staat verkerende landgoed is vanaf 2000 grondig door de heren onder handen genomen. net als de verwaarloosde wijngaarden; er worden verschillende oude gewassen verbouwd en de Vermentino en Cannonau liggen er weer prachtig bij. Er wordt hier nu gewerkt volgens de methode Bio Integrale; een veelomvattende filosofie die wil zeggen dat niet alleen de druiven naar ecologische principes verbouwd worden, maar dat het hele bedrijf op basis van duurzaamheid werkt. Denk hierbij aan waterhergebruik, paarden i.p.v. tractoren, stimulering van biodiversiteit, werknemers gehuisvest op het domein etc. Met zeer mineraalrijke bodems , een geschiedenis die teruggaat tot voor Christus en een groep gemotiveerde medewerkers die bereid is om in het gebied te komen wonen zijn alle ingrediënten aanwezig voor wijn van hoge kwaliteit, en met navenant resultaat; goed verhaal, maar nog veel betere wijn.
Meer over deze wijnboer en de wijnen