MAGNUM Riesling Bernkasteler Lay

‘GG’ staat voor ‘Grosses Gewächs’ en houdt in dat het over een droge wijn afkomstig van een eersteklas wijngaard (grand cru) moet gaan. ‘Graacher Himmelreich’ is zo’n wijngaard, in dit geval een steile blauwe leisteen gaard, vol op het zuiden gericht, pal aan de Moezel. Als Dr. Loosen ‘Alte Reben’ op zijn etiket zet, wil dat zeggen dat de gemiddelde leeftijd van de wijnstokken boven de 100 jaar moet liggen (!). Deze wijn is zowel krachtig als subtiel, met tonen van citrus, appel en nectarine, en iets dat neigt naar munt. Heeft een zijdezachte textuur door de rijping van een vol jaar op de fijne gistresten. Zeer lange mineralige afdronk.

Over deze wijn:

  • Land: Duitsland
  • Regio: Mosel
  • Jaartal: 2013
  • Druif: riesling
  • Inhoud: 1,5L
  • Aantal: 6 stuks
  • Spijsadvies: salades met vis, witvis met elegante en frisse bereiding, sushi, snoekbaars

Lees meer over deze wijnboer:

Mosel, Duitsland

Dr. Loosen

Het wijngoed Dr. Loosen bevindt zich tussen Bernkastel en Graach, aan de middenloop van de Moezel. Het zit al 200 jaar in de familie. Ernst (Erni voor intimi) Loosen nam het stokje in 1988 over en bracht het bedrijf naar de (inter-)nationale top. Onder andere door onvermoeibaar de wereld over te trekken om het evangelie van de Riesling te verkondigen. Het wijngaardareaal van dit domein is van ongeëvenaarde kwaliteit, met de beste posities op Erste Lagen (Grand Cru wijngaarden) aan de Mittelmosel: op de blauwe leisteen van Bernkasteler Lay, Graacher Domprobst en Himmelreich en Wehlener Sonnenuhr, op het rood vulkanisch gesteente van de Ürziger Würzgarten en op de rode leisteen van Erdener Treppchen en Prälat. De laatste gaard (de beste van de Mittelmosel) telt slechts 1,6 HA, waarvan Loosen bijna de helft bezit. Als dit nog niet genoeg is: al zijn wijnstokken rusten op de originele wortelsystemen: Phylloxera is nooit in dit deel van de Moezel geweest. Wijnen van Alte Reben van wijnstokken met een gemiddelde leeftijd boven de 100 (!) jaar zijn dan ook geen uitzondering. Het wijnhuis is traditioneel gespecialiseerd in het maken van droge (riesling) wijnen, al maken ze ook wat licht- tot edelzoet.

Meer over deze wijnboer en de wijnen