Mediterranee Blanc Haut Salettes

Gerenommeerde Bandol producent Salettes produceert sinds dit jaar een toegankelijke lijn van wijnen, de Haut Salettes. Druiven komen van zeer oude percelen (Moulins et de la Cadette) dichtbij het wijnhuis, hoger gelegen op de heuvels rondom Bandol. De minerale kracht komt van de bodem, marno-calcaire, oftewel krijtachtig mergelsteen. Met een minieme hoeveelheid sulfiet in de wijn is dit bijna een natuurwijn, heel erg lekker op zijn fruit gemaakt. Na vinificatie gaat de wijn een paar maanden op beton, geeft de wijn nog ietsje meer kracht! Denk in de smaak aan verse kruiden, anijs en sappig wit fruit.

Over deze wijn:

  • Land: Frankrijk
  • Regio: Provence
  • Jaartal: 2020
  • Druif: vermentino, marsanne, viognier en ugni blanc
  • Inhoud: 0,75L
  • Aantal: 12 stuks
  • Wijngaard: slibrijke mergel
  • Wijnkelder: Rijping op vat en betonnen ei.

Lees meer over deze wijnboer:

Provence, Frankrijk

Château Salettes

Het chateau ligt in het hart van de AOC Bandol en is daar een van de oudste familiehuizen. Tot halverwege de 20e eeuw was de productie van olijfolie even belangrijk als die van wijn, nu draait het enkel en alleen om de laatste. Het pad naar de huidige kwaliteit werd vanaf 1964 ingezet door Jean-Pierre Boyer, in zijn tijd ook president van de AOC. Hij werd opgevolgd door zoon Nicolas die helaas in 2011 op vroege leeftijd overleed aan een ongeneeslijke ziekte. Sindsdien is landbouwingenieur en oenoloog Alexandre Le Corguillé verantwoordelijk voor gaard en cave, en is ervoor gekozen om volledig voor bio en biodynamie te gaan. De wijnen zijn mooi ‘op fruit’ gemaakt, altijd prettig in balans, en zeer herkenbaar als echte Bandol.

Meer over deze wijnboer en de wijnen