Recioto della Valpolicella

Recioto is de ware traditie van de Valpolicella. Deze zoete rode wijn van ingedroogde druiven wordt al gemaakt en gedronken sinds de tijd van de Romeinen. In de streek wordt een goede recioto niet perse bij een dessert genuttigd. Bij een bollito misto, stoofgerechten met orgaanvlees drinkt de Veronees prima een glas Recioto. Maar dit terzijde. De productie van een zeer klassieke en goede Recioto is altijd van het grootste belang geweest van de familie Vaona. Ze hebben er zelfs een van hun beste wijngaarden aan gewijd. De Novaje. De stokken zijn al aangeplant in de eind jaren 70 en hebben hiermee dus een zeer respectabele leeftijd!
De wijn rijpt 12 maanden op hout en nog 6 maanden op fles. Elegant en schoon.
Een leuk weetje. De Amarone ontstond pas in het begin van de 20e eeuw. Een vergeten vat Recioto bleek na vele jaren alle restsuikers te hebben omgezet in alcohol en een massieve structuur. Een enorme populariteit van deze wijn in de nieuwe wereld heeft de productie van Amarone in stand gehouden maar voor de locals. Recioto!

Over deze wijn:

  • Land: Italië
  • Regio: Veneto
  • Jaartal: 2017
  • Druif: corvina, corvinone, rondinella
  • Inhoud: 0,5L
  • Aantal: 6 stuks
  • Spijsadvies: chocolade desserts, bij kazen, op zichzelf als dessert

Lees meer over deze wijnboer:

Veneto, Italië

Novaia

Familiebedrijf van de Vaona familie in hoog-Valpolicella. De wijngaarden rondom Marano (in het noorden van de streek, hoger gelegen wijngaarden) brengen voor Valpolicella-begrippen relatief verfijnde en fruitige wijnen voort. Zelfs als de concentratieniveaus oplopen, bij bijvoorbeeld amarone en ripasso, behoudt de wijn zijn lichtvoetigheid. Er wordt hier volledig biologisch gewerkt, bij een relatief kleine productie van zo’n 40.000 flessen per jaar.

Meer over deze wijnboer en de wijnen