Riesling GG RESERVE 'Ürziger Würzgarten'

‘GG’ staat voor ‘Grosses Gewächs’, en houdt in dat het moet gaan over een droge wijn afkomstig van een eersteklas wijngaard (grand cru).‘Ürziger Würzgarten’ is zo’n wijngaard, de enige gaard met rood vulkanisch gesteente van het domein, vol op het zuiden gericht, pal aan de Moezel. ‘Reserve’ betekent hier een rijping op de fijne gistresten van maar liefst twee jaar, wat de wijn gek genoeg eerder meer finesse dan kracht geeft. Als Dr. Loosen ‘Alte Reben’ op zijn etiket zet wil dat zeggen dat de gemiddelde leeftijd van de wijnstokken boven de 100 jaar moet liggen (!).Relatief krachtige wijn, vol rijp steenfruit en een flinke dosis specerijen. Expressief, eerder barok dan renaissance. Onwaarschijnlijk intens met een zijdezachte textuur.
Download productsheet

Over deze wijn:

  • Land: Duitsland
  • Regio: Mosel
  • Jaartal: 2012
  • Druif: Riesling
  • Inhoud: 0,75L
  • Aantal: 6 stuks
  • Spijsadvies: Gember- Peper- Salades- Curries- Knol en Koolsoorten- Gamba's- Zoetwatervis- Varkensvlees
  • Wijngaard: Stokken 100 jaar plus/ Bodem Rotschiefer/ Wijngaard ligging: Zuid
  • Wijnkelder: Spontane vergisting/ 24 maanden op de lies op hout/ Geen battonage/ Geen filtering / 36 maanden fles rijping

Lees meer over deze wijnboer:

Mosel, Duitsland

Dr. Loosen

Het wijngoed Dr. Loosen bevindt zich tussen Bernkastel en Graach, aan de middenloop van de Moezel. Het is al 200 jaar een familiebedrijf. Ernst (Erni voor intimi) Loosen nam het stokje in 1988 over en bracht het bedrijf naar de (inter-)nationale top. Onder andere door onvermoeibaar de wereld over te trekken om het evangelie van de Riesling te verkondigen. Het wijngaardareaal van dit domein is van ongeëvenaarde kwaliteit, met de beste posities op Erste Lagen (Grand Cru wijngaarden) aan de Mittelmosel: op de blauwe leisteen van Bernkasteler Lay, Graacher Domprobst en Himmelreich en Wehlener Sonnenuhr, op het rood vulkanisch gesteente van de Ürziger Würzgarten en op de rode leisteen van Erdener Treppchen en Prälat. De laatste gaard (de beste van de Mittelmosel) telt slechts 1,6 HA, waarvan Loosen bijna de helft bezit. Als dit nog niet genoeg is: al zijn wijnstokken rusten op de originele wortelsystemen: Phylloxera is nooit in dit deel van de Moezel geweest. Wijnen van Alte Reben van wijnstokken met een gemiddelde leeftijd boven de 100 (!) jaar zijn dan ook geen uitzondering. Het wijnhuis is traditioneel gespecialiseerd in het maken van droge (riesling) wijnen, al maken ze ook wat licht- tot edelzoet.

Meer over deze wijnboer en de wijnen

Helaas mag je nog geen gebruik maken van onze website.

Om deze website te bezoeken moet je minimaal 18 jaar oud zijn.

Ben jij 18 jaar of ouder?