Soffocone di Vincigliata

De wijngaard voor de Soffocone ligt rondom het huis van Bibi Graetz. Zeer dicht bebost gebied wat behoort tot de Chianti Ruffina. Sangioveses uit dit gebied zijn ruiger en ongepolijster dan hun evenknie uit de Chianti Classico. Klimaatverandering zorgt echter voor steeds betere condities voor de sangiovese uit de Ruffina. Dit blijkt ook uit deze 'eigen estate' Sangiovese van Bibi. Zeer intens fruit met geur van leer en inkt. Uiterst krachtig van smaak en in toom gehouden door strenge doch rechtvaardige zuren. De geur en smaak doen onmiddelijk verlangen naar haardvuur, vlees van de grill en peperoni. Kortom, een typische Toscaan! Over de naam en etikettering valt ook nog wat te melden. Voor de krap behuisde jeugd van Florence zijn de wijngaarden van Bibi de ideale plek voor 'some paradise by the dashboard light'. De wijngaarden liggen op de heuvels die uitkijken over Florence. Laat Bibi nou regelmatig 's nachts in deze wijngaard werken. Met zijn zaklantaarn of kleine tractor heeft hij al regelmatig een romantisch onderonsje verstoord. De rest laten we over aan het etiket en Google Translate.

Over deze wijn:

  • Land: Italië
  • Regio: Toscana
  • Jaartal: 2019
  • Druif: sangiovese
  • Inhoud: 0,75L
  • Aantal: 6 stuks
  • Spijsadvies: bbq, grill, groentes maar vooral vlees, Vergeet hierbij niet de salsiccia.

Lees meer over deze wijnboer:

Toscana, Italië

Bibi Graetz

Bibi Graetz wordt gezien als één van de meest getalenteerde wijnmakers in Toscane. Zijn vader is Israëlisch en zijn moeder Noors, hij is echter geboren en getogen in Florence en voelt zich dan ook een echte Florentijn. Met zijn Noorse vrouw en 4 kinderen bewoont hij een deel van het prachtige oude kasteel. Vanuit deze plek is er een weids panorama over de stad Florence, en de directe wijngaarden rondom het kasteel. Dit uitzicht is de personificatie van Bibi. Stadse Florentijn en Toscaans landarbeider ineen! Namen als Casamatta- Gekkenhuis en Testamatta-Heethoofd hebben in de straattaal een positieve bijklank. Het prachtige artwork op de etiketten is door Bibi zelf geschilderd dan wel ontworpen. Bibi Graetz startte met wijnmaken in 2000, op de paar hectaren familiebezit rondom het Castello di Vincigliata. Hoewel hij is afgestudeerd aan de kunstacademie van Florence en zijnde de zoon van een beeldhouwer trok het plattelandsleven als wijnboer. Zijn ‘claim to fame’ was snel ingediend toen zijn Testamatta 2006 uit het niets 98 punten Parker kreeg. Hij werkt in een herkenbare en consequente stijl: fijne smaken als resultaat van alleen lokale druivenrassen en zeer voorzichtig houtgebruik. Fermentatie gebeurd in open vaten met inheemse gistcellen en punch-down met de hand. Hij wil eerlijke wijnen produceren die het terroir presenteren. Bibi houdt van oude stokken en gaat op zoek naar oude wijngaarden in heel Toscane, waarvan de meest bijzondere toch wel die op het eiland Gigilo. Hier groeit de unieke ansonica druif en met een gemiddelde leeftijd van 80 jaar zijn de stokken zeer diep geworteld te noemen. De ansonica druif is een direct familielid van de veel saaiere Siciliaanse inzolia. Deze wijn is alles behalve saai want hij zindert in het glas en de smaaknuances van anijs, zilt, garrigue, citrus en venkel zijn zeer bijzonder. Bugia betekent leugen in het Nederlands en was de bijnaam van de oude eigenaar van de wijngaarden. Echter, nadat het cruiseschip Costa Concordia in de zeer directe nabijheid van Bibi’s wijngaarden op Giglio op de klippen liep, kreeg de onschuldige bijnaam een heel andere betekenis. De bewezen nalatigheid die heeft geleid tot de ramp en daaropvolgende onkunde heeft veel Italianen danig gechoqueerd. De oude inwoners van Giglio hebben voorspellende gaven gehad...

Meer over deze wijnboer en de wijnen