Welschriesling ‘Velue'

De naam Velue is de oude naam voor het dorpje „Velm-Goetzendorf“ en de bomen die aan de oevers van het kleine riviertje groeien. Je kunt "Velue" ook zien als waarde, wijnmaken op zijn manier, fris en subtiel met veel structuur. Aroma's die naar voren komen zijn geel steenfruit met kruiden (die ook onder de wijnranken groeien) en een ziltige toets die afkomstig in van de kalksteen.

Over deze wijn:

  • Land: Oostenrijk
  • Regio: Weinviertel
  • Jaartal: 2018
  • Druif: welschriesling
  • Inhoud: 0,75L
  • Aantal: 6 stuks
  • Spijsadvies: Kruidig - Rijst - Witvis uit de oven - Vlezige vis - Scheermesjes - Varkensworst
  • Wijngaard: wijngaarden rond Velue, met zuid-zuidoosten ligging / stokken tussen 6 en 30 jaar oud / Löss en Kalk-zandsteen / Biodynamisch
  • Wijnkelder: spontane vergisting voor 70% in RVS 25% in houten vaten en 5% in amphora / rijping van 6 maanden op RVS en houten vaten met battonage / malolactische vergisting / ongefilterd

Lees meer over deze wijnboer:

Weinviertel, Oostenrijk

Johannes Zillinger

Het familiebedrijf van Johannes Zillinger heeft veel ervaring als het gaat om biologisch en biodynamisch wijnmaken. Sinds de jaren '80 is vader Hans Zillinger overgegaan op biologische landbouw, als een van de pioniers in Oostenrijk. Sinds 2013 heeft zoon Johannes er nog een schepje bovenop gedaan door biodynamisch te gaan werken. Volgens hem geeft deze benadering de druiven meer vitaliteit, en zo krijgt de wijn meer krachtige aroma's. Zillinger heeft zijn wijnen opgedeeld in 3 kwaliteitsniveaus: 'Velue' - toegankelijke natuurwijnen, 'Reflexion' - wijnen uit één wijngaard, met optimale reflectie van gaard en oogstjaar, en 'Numen' - pure natuurwijnen, met weinig menselijke invloeden.

Meer over deze wijnboer en de wijnen