White Solera revolution
Quote: "Because natural wines also make fun in everyday life". Dit zijn geen alledaagse wijnen, maar een blik en manier om het karakter van de wijn elk jaar hetzelfde te laten zijn. In de aroma's vinden we appels, perzik en de herkenbare frisse kruiden terug. De wijn is sappig en licht rokerig, fris maar complex.
Over deze wijn:
- Appallation: Weinviertel
- Certification: Biodynamic
- Grape Variety: Chardonnay, Riesling (Rhine Riesling), Scheurebe
- Wine maker: Johannes Zillinger
- Harvest method: Manual
- Vinification: Chardonnay: ~10 days of skinfermentation in 1000 lt amphoras; pressed and stored again in the amphoras Scheurebe 2017-2022: fermentation start on the skins; finished fermentation and stored in 600 lt barrels of acacia and oak; Riesling 2013-2022: solera system in 600 lt barrels and stainless steel (the old parts)
- Aging: amphora, barrels, stainless steel
- Alcohol percentage: 12,50%
- Acidity: 6,2 tartaric acid, 3,3 ph
- Residual sugar: 1 g/l
Lees meer over deze wijnboer:
Weinviertel, Oostenrijk
Johannes Zillinger
Het familiebedrijf van Johannes Zillinger heeft veel ervaring als het gaat om biologisch en biodynamisch wijnmaken. Sinds de jaren '80 is vader Hans Zillinger overgegaan op biologische landbouw, als een van de pioniers in Oostenrijk. Sinds 2013 heeft zoon Johannes er nog een schepje bovenop gedaan door biodynamisch te gaan werken. Volgens hem geeft deze benadering de druiven meer vitaliteit, en zo krijgt de wijn meer krachtige aroma's. Zillinger heeft zijn wijnen opgedeeld in 3 kwaliteitsniveaus: 'Velue' - toegankelijke natuurwijnen, 'Reflexion' - wijnen uit één wijngaard, met optimale reflectie van gaard en oogstjaar, en 'Numen' - pure natuurwijnen, met weinig menselijke invloeden.
Meer over deze wijnboer en de wijnen