De Karakter Wijnboer: Domaine du Vieux Pressoir

Graag stellen we u hier een relatief nieuw lid van de Karakter Wijnfamilie voor. Wij hebben een goede selectie in Loire, dus met Domaine du Vieux Pressoir gaan we even echt de diepte in.

De langste wijnstreek van Frankrijk is de Loirevallei, die zich uitstrekt langs de prachtige oevers van de Loire. Al ruim 130 jaar ligt hier Domaine du Vieux Pressoir. In de loop van 130 jaar is er veel gebeurd, zoals de oprichting van de AOC Saumur in 1936 en de AOC Saumur – Puy Notre Dame in 2009. Van enkele wijngaarden is het domein gegroeid naar ruim 26 hectare. Vier generaties wijnmakers zijn in 2015 opgevolgd door Claude Vagnon en zijn familie en sinds 2020 werkt Claude volledig organisch met oog voor natuur en omgeving.


De wijngaarden bevinden zich op twee uitzonderlijke terroirs. Het Turonische terroir heeft een zanderig kleikrijt, terwijl het Jura-terroir bekend staat om harde kalksteen, vuursteen, klei en kwarts. Een diversiteit aan unieke wijnen wordt van beide terroirs geproduceerd.


De onbekende AOC Saumur – Puy Notre wordt gemaakt van 100% Cabernet Franc en staat bekend om zijn intense en aromatische complexiteit. Een absolute must-try bij verschillende stoofgerechten en rood vlees.  De bekendere witte Saumur wijnen doen hier niet voor onder. De Chenin Blanc produceert gestructureerde, bloemige wijnen met een opmerkelijke aromatische complexiteit.

Helaas mag je nog geen gebruik maken van onze website.

Om deze website te bezoeken moet je minimaal 18 jaar oud zijn.

Ben jij 18 jaar of ouder?