Cabecas do Reguengo

Ver naar het oosten van de Alentejo stijgt het landschap en bevinden we ons in het hooggelegen gedeelte genaamd Alentejo Portalegre. Hier, in het kleine dorpje Reguengo, maakt een familiebedrijf wijnen van oude wijngaarden op de Serra de São Mamede. Zij zijn hier gekomen met de missie om wijnen met oude technieken te produceren met zowel een blik op het lange wijn verleden van de Alentejo en vooruitkijkend naar de smaak en stijl van nu.

De wijngaarden liggen in de bergen tussen de 600 - 700 meter op granieten bodems. Hier vonden zij oude, verwaarloosde wijngaarden en kozen zij niet voor het gemak van rooien, maar hebben plantmateriaal van andere oude wijngaarden gebruikt om de oude stokken nieuw leven in te blazen. De wijnen worden dan ook gemaakt van field blends van zo’n 12 verschillende lokale druivenrassen, de samenstelling hiervan is nooit geheel accuraat aan te duiden, mede dankzij dat zij kiezen om per wijngaard alle druivenrassen in één keer te oogsten, zoals dat vroeger ook ging. Zij vinden ook dat dit juist bijdraagt aan de complexiteit van de wijnen met onrijpe, rijpe, en overrijpe tonen die een geheel palet schilderen.

Een ander belangrijk onderdeel van het project is de biodynamische werkwijze. Zij geloven dat juist door niet te werken met kunstmatige toevoegingen de stokken sterker zijn en zogezegd beter zichzelf kunnen beschermen tegen de uitdagingen van de natuur. Zo geven ze het voorbeeld dat in de meest uitdagende jaren met meeldauw hun wijngaarden er altijd bijna schadeloos vanaf komen vergeleken met hun conventionele buren. Het werk in de wijngaard is maximaal, dat is volgens hen de enige manier om een mooi product te creëren.

Het wijnmaken daarentegen is meer minimalistisch; dezelfde techniek voor al en het wit en al het rood. Wit vergist op hout en rijpt 1 jaar met de lie, rood vergist op cement tank en rijpt 2 jaar op hout. Verder is er nog 1 à 2 jaar flesrijping op het domein voor uitgave.

Wij zijn bij Karakter geïnspireerd door de toewijding van dit project, de helderheid van zijn visie, en uiteraard de schoonheid van de wijnen. Zoals ze bij de koppen van Reguengo zeggen, “wij maken Serra de São Mamede geen Alentejo”, wijn van een kleine oorsprong met een groot potentieel.

Over deze wijnboer:

  • Land: Portugal
  • Regio: Alentejo

Wijnen van deze wijnboer:

Portugal

Alentejo

Vira Cabecas Branco

Wit

2022

Cabecas do Reguengo

Portugal

Alentejo

Vira Cabecas Tinto

Rood

2021

Cabecas do Reguengo

Portugal

Alentejo

Quartzo White

Wit

2021

Cabecas do Reguengo

Portugal

Alentejo

Equinócio White

Wit

2022

Cabecas do Reguengo

Portugal

Alentejo

Solsticio Red

Rood

2020

Cabecas do Reguengo

Helaas mag je nog geen gebruik maken van onze website.

Om deze website te bezoeken moet je minimaal 18 jaar oud zijn.

Ben jij 18 jaar of ouder?