Domaine des Pothiers

Domaine des Pothiers, is een van de oudste doch meest dynamische en opwindende domeinen binnen deze appellatie. De familie Pothier en hun nazaten de Paires wonen al meer dan 300 jaar in Villemontais. De huidige wijnmaker Georges volgde zijn vader in 1974 op en kreeg in 1978 de leiding over het familiedomein. Inmiddels is ook Georges' zoon Romain alweer sinds 2004 in het bedrijf om de traditie voort tet zetten. Naast het maken van wijn fokken ze ook Limousin-vee.

Ze bewerken in totaal 10 hectare aan wijnstokken die op 30 are na allemaal eigendom van de familie zelf zijn. De meeste wijngaarden zijn aangeplant met Gamay Saint-Romain, maar ze hebben ook een kleine hectare aan Chardonnay en een halve hectare Pinot Gris. Alles wordt hier met de hand geoogst, en ze werken volledig biologisch (gecertificeerd).

In 2005 kochten de Paires wat waarschijnlijk de hoogste wijngaard in de hele appellatie is:
Le Clos du Puy ligt hoog op de heuvel met een prachtig uitzicht over de vlakte en het Lac de Loire, met in de verte de bergen van de Beaujolais. Het is een authentieke Clos van 1,7 hectare, volledig omsloten door een hoge muur. Le Puy zelf is een gehucht van een of twee huizen dat wordt gedomineerd door een oude priorij die ooit het eigendom van de clos zou hebben opgeëist. Een bijzondere plek dus die bijzondere wijn voortbrengt.

Ongeveer 30 kilometer ten noorden van de appellatie Côtes Roannaise in het dorp Saint-Nazaire-sous-Charlieu, gelegen aan de andere kant van de Loire, zijn de Paires de uitdaging aangegaan om een ​​oud perceel met Gamay te herstellen. Ze produceren hier sinds 2004 onder de benaming Vin de Pays d’Urfé, en zijn de enige teler die hier actief is. In tegenstelling tot de Côte Roannaise bevat de bodem op de rechteroever meer kalksteen en klei met een heel ander profiel tot gevolg.

Al bestaat Domaine des Pothiers al eeuwen, het wijngebied is zo onbekend en afgelegen dat dit wijnhuis onder de radar bleef tot 2014, toen het maatgevende Revue du Vin de France dit domein tot ontdekking van het jaar uitriep.

Over deze wijnboer:

  • Land: Frankrijk
  • Regio: Loire

Wijnen van deze wijnboer:

Frankrijk

Loire

Cõte Roannaise 'Cuvee Domaine'

Rood

2021

Domaine des Pothiers

Frankrijk

Loire

Côte Roannaise 'Cuvée No 6'

Rood

2021

Domaine des Pothiers

Helaas mag je nog geen gebruik maken van onze website.

Om deze website te bezoeken moet je minimaal 18 jaar oud zijn.

Ben jij 18 jaar of ouder?