De Karakter Wijnfamilie: Tiago Teles

Een zeer jong project in ons assortiment is de samenwerking van Antonio Marques-da-Cruz (van Quinta da Serradinha) en Tiago Teles. Tiago is een eigenzinnig karakter. Vanaf niks heeft hij zich opgebouwd tot een van de meest bekwame wijnmakers die wij vertegenwoordigen in ons assortiment.

Tiago begon zijn carrière in de wijnwereld als wijnschrijver en heeft heel het land doorgereisd en geproefd om Portugal beter te begrijpen en beschrijven. Lang zat hij in een groep die wijnen recenseerden als hobby, maar dat groeide uit tot een belangrijk jaarlijks rapport over Portugese wijnen. In 2008 bracht hij “Wine with Terroir” uit. Een manifest over natuurwijn dat de culturele, agrarische en ethische aspecten van wijn beschouwt als ijkpunten voor zijn identiteit.

Bairrada; terug naar de roots

In 2012 begon Tiago aan zijn eigen project in Bairrada, terug naar zijn roots. Terug naar de tijd dat het leven bestond uit wijn gemaakt voor het plezier van thuis drinken en het varen in de zeilboot van opa. Hier experimenteert hij om een Bairrada te produceren die helemaal naar zijn smaak is. Een Bairrada die klassiek blijft tegenover zijn herkomst, maar die stilistisch vernieuwend is. Bairrada staat bekend om het gebruik van de lokale druif Baga. Hier heeft Tiago ook grote liefde voor en volgens hem definieert de Baga de elegantie van Bairrada. Hij is pas sinds drie jaar zeker van de blend, verrassend genoeg met maar 20% Baga, die ondersteuning biedt aan het andere merendeel: Alfrocheiro. Dit druivenras, afkomstig uit de Dão, is atypisch hier, maar biedt naar Tiago’s mening het enorme voordeel van rijk fruit en specerijen in zijn wijn. Dit maakt Gilda een wijn die jong plezierig is, maar ook een waanzinnig rijpingspotentieel heeft. We proefden samen nog een Gilda uit 2013, en deze is volop in leven!

Samenwerking met Antonio Marques-da-Cruz

De ambitie van Tiago is prachtig om te aanschouwen, maar hij maakt heel duidelijk dat hij snel realiseerde dat hij dit avontuur niet alleen wilde aangaan. In 2015 is hij een samenwerking aangegaan met Antonio Marques-da-Cruz om de eerste jaargang CoZs te maken. Oorspronkelijk hebben ze de ambitie om dit project te starten in Cozinheiros, maar uiteindelijk zijn ze gevestigd in de Serra de Montejunto. Montejunto is een klein gebergte ten noorden van Lissabon. Het is een microklimaat, waar de wijngaarden liggen tussen de verkoelende winden van de Atlantische Oceaan en de argilo-calcaire afzetting van de berg.

Volledige integratie met de natuur

De filosofie in de wijngaard gaat verder dan respect voor de natuur, het is een volledige integratie met de natuur. Zo’n wijngaard straalt een magisch gevoel uit, een ideale plek die zich tot de werkelijkheid heeft gevormd. Boven op de wijngaard Vinha da Pena kijken we uit over het groene landschap. Het lijkt hier niet echt op Portugal; je zou denken dat je je bevindt in Schotland of Ierland. Dit is de Atlantische invloed, een stukje Portugal dat zich sterk onderscheidt van de rest.

De druivenrassen hier zijn Vital voor wit en Castelão voor rood. Dit zijn inheemse druiven die volledig zijn aangepast aan de weersomstandigheden van Montejunto. Vital zou in een makkelijker terroir te productief zijn en spanningsloze wijnen produceren. In de condities van Montejunto is het juist een druif die, zoals de Chenin Blanc volgens Tiago, niet perse fruitig is, maar juist een reflectie van het terroir is. Castelão, vertelt Tiago, is de druif die meer directheid in zijn fruit geeft; het is naar onze mening een druif die een heerlijk rustiek en sappig karakter biedt. Een wijn met zowel drinkplezier als structuur. We proeven de wijn uit de vaten en komen tot de ontdekking dat Antonio en Tiago nog lang niet klaar zijn. Er zullen meer wijngaarden apart gevinifieerd worden en de filosofie van wijnmaken wordt steeds preciezer. De toekomst van het project CoZs ziet er groots uit.

Helaas mag je nog geen gebruik maken van onze website.

Om deze website te bezoeken moet je minimaal 18 jaar oud zijn.

Ben jij 18 jaar of ouder?