claudio fenocchio

claudio fenocchio Homepage

Karakter in het nieuws: Giacomo Fenocchio

In de meest recente uitgave van Perswijn heeft Giacomo Fenocchio uitstekend gescoord bij het proefpanel. Wij zijn sinds dit jaar met trots de exclusieve importeur van Fenocchio geworden. Dit domein, nu onder de leiding van Claudio Fenocchio, behoort tot de klassieke top van Barolo.

Claudio Fenocchio
Claudio nam het in 1989 over van zijn vader, een turbulente tijd in Barolo, waar in de jaren 90 de opkomst van de modernisten ervoor zorgde dat er een nieuwe norm kwam in Barolo, namelijk het rijpen op barrique en een veel hogere extractie toepassen; Barolo maken die vooral de smaak van de Amerikaanse markt tegemoet kwam. Het is een bekend verhaal waardoor er een ongelooflijke polarisatie kwam in de streek. Wij staan toch meer aan de kant van de puristen en zijn blij dat Claudio altijd bij de klassieke filosofie is gebleven.

claudio fenocchio

Montforte
Het domein bevindt zich in het zeer klassieke subgebied Monforte, waar het domein ligt op de befaamde Bussia, niet een enkele wijngaard, maar een grote bergzijde. Naast zijn bezitten op de Bussia maakt hij ook wijnen van befaamde percelen zoals Cannubi (oudste cru in Barolo, eerste vermeldingen in 1732), Castellero (de uitmonding van de Bussia), en Villero (zeer hoog aangeschreven perceel in Castiglione Falletto waar Fenocchio de oudste stokken bezit). Als laatste is er de hoogste wijn van het domein, de Bussia Riserva 90 di. Deze wijn krijgt een zeer rustige extractie van 90 dagen met een eeuwenoude techniek waarbij de kap steeds licht wordt ondergedompeld. Het rijpt 4 jaar in de botti (35 – 50 HL vaten) en daarna nog 1 jaar in de fles voor uitgave.

barolo fenocchio

De Perswijn-scores

  • Barolo Bussia Riserva 90 di 2016 18 punten
  • Barolo Cannubi 2019 17,5 punten
  • Barolo Bussia 2019 17 punten
  • Barolo Villero 2019 16,5 punten
  • Barolo 2019 16,5 punten
  • Langhe Nebbiolo 2021 15,5 punten

Helaas mag je nog geen gebruik maken van onze website.

Om deze website te bezoeken moet je minimaal 18 jaar oud zijn.

Ben jij 18 jaar of ouder?