Karakter Wijnfamilie: Az. Agr. Chionetti
De familie Chionetti zit al vele generaties in de wijnbouw in de Langhe en in 1912 vestigde een deel van de familie zich in Dogliani, toen Giuseppe Chionetti de eerste wijngaarden in San Luigi kocht. Op dit moment is ook de keuze gemaakt om naast het verbouwen van de druiven ook zelf de wijn te maken en uit te brengen. Halverwege de 20e eeuw waren zij een van de drie families die hun eigen Dolcetto uitbracht en zoon Andrea was de eerste om ook de namen van de wijngaarden op het etiket te zetten.
Dogliani – dé DOCG van Piemonte die Dolcetto in het zonnetje zet. Het bevindt zich in het zuidwesten van de Langhe, op 300 meter hoogte, net onder Barolo. Dogliani is een van de oudste productiegebieden van Piemonte. In het archief van de gemeente Dogliani bevindt zich nog een belangrijk document genaamd “Ordini per le Vindimie”, wat betekent “de regels voor de oogst”. Hierin staat al het druivenras “Dozzetti”, oftewel Dolcetto, genoemd als belangrijkste druif.
Quinto Chionetti e Figlio
In 1988 nam Quinto de leiding in het wijnbedrijf op zich na het tragische overlijden van zijn broer Andrea in een auto-ongeluk. Zijn schoondochter Maria kwam ook bij het familiebedrijf, en zij is ook de reden dat de familie op zoek is gegaan om te investeren in percelen in Barolo. In 2013 heeft Quinto het bedrijf overgedragen aan kleinzoon Nicola, die nu de traditie van Dogliani voortzet. In 2015 was het eindelijk zover, en had de familie ook 3 wijngaarden in Barolo.
Dolcetto in Dogliani
Dolcetto is bekend als een uitdagende druif, die snel z’n zuur verliest en wel flinke tannines heeft. Dogliani biedt een uitstekend terroir voor Dolcetto omdat het hoger ligt (dichterbij de Alpen), waardoor de Dolcetto meer frisheid kan behouden. Eveneens heeft het wel de edel bodemsoorten van de Langhe en kan er dus wijn worden geproduceerd van uniek karakter.
Chionetti zit in San Luigi, waar Quinto ooit in de jaren ‘60 identificeerde dat de zuidwestelijk exposities meer gulle wijn produceerde, mede door ook het grotere aandeel rood klei, terwijl de zuidoostelijk exposities meer structuur en mineraliteit meegeven, hier waar de bodem ook lichter is met een combinatie van klei, zand, en silt. Op de zuidoostelijke exposities liggen dan ook de Briccolero en de hooggelegen San Luigi La Costa.
Chionetti in Barolo
Voor hun Barolo is het begonnen met een zeer exclusief stuk wijngaard in Monforte d’Alba op de Bussia helling genaamd Pianpolvere. Voor het samenvoegen van alle wijngaarden op de Bussia was dit een hoog aangeschreven perceel dat altijd zijn naam op de fles droeg. Verder hebben ze Parussi in Castiglione-Falletto en Roncaglie in La Morra.
Chionetti manier van werken
Chionetti is nooit gestopt met doorontwikkelen. De kwaliteit kan alleen omhoog en ze werken met uiterste respect voor natuur. Ze zijn biologisch gecertificeerd en bijna alles wordt nog steeds met de hand gedaan. Zo ook is het werk in de kelder veel ontwikkeld en is Chionetti niet zomaar te beschrijven als ’traditionalist’ of ‘modernist’. Zij werken respect voor de klassieke stijl, maar gebruiken wel moderne technieken in de kelder die hun wijn complimenteert. Er worden cementen vaten gebruikt voor het rijpen van de wijn, dit zorgt voor zuurstofuitwisseling zonder het afgeven van smaak. De houten vaten die ze gebruiken voor sommige wijnen zijn van groter formaat, maar niet zo groot als een traditionele Botti en worden van Frans eikenhout gemaakt dat met stoom gebogen is in plaats van met vuur. Zo heb je een vat zonder toast wat dus minder houtsmaak afgeeft.
Chionetti is met vijf generaties al aan de top van Dogliani, maar toch voelt het voor ons alsof we het begin van iets groots meemaken. De toewijding om te blijven ontwikkelen en naar de toekomst te kijken is iets wat perfect past in de Karakter familie.
Nieuwsgierig geworden naar de wijnen van Chionetti, neem dan contact met ons op om te proeven.