Karakter Wijnfamilie: Domínio do Açor
Domínio do Açor, genoemd naar de Serra do Açor, is een eeuwenoud wijnhuis met relatief veel oude wijnstokken in de 11 hectare aan wijngaarden die nu is overgenomen door Guilherme Correa. Er is een duidelijk blik op Bourgogne stilistisch, maar ook andere grote wijnen van Europa; Guilherme wil zich meten met de beste ter wereld.
Even ten noordoosten van de studentenstad Coimbra ligt Oliveira do Conde, een klein dorp met een rijke geschiedenis, met oude relieken uit de tijd van de Kelten en Romeinen, een strategische plek die zich bevindt tussen de Montego en Dão rivieren, een plek die bekend stond om zijn agrarische welvaart. Wanneer je hier bent, waan je jezelf zo in Volnay of Vosne-Romanée.
Een Braziliaanse top-sommelier in Portugal
Guilherme is Braziliaans en was tussen 2006 en 2009 de beste sommelier van Brazilië. Hij is daarna naar Portugal verhuisd waar hij een wijnimport heeft opgezet (Temple Wines) waarmee hij de top producenten van Europa naar Portugal importeert. Toen hij stuitte op de kans om de wijngaarden van Açor te kopen was zijn visie in een keer helder: de mooiste wijnen van de Dao maken zonder kosten of moeite te besparen, in een moderne stijl met een focus op elegantie, mineraliteit, en verteerbaarheid.
De Serra do Açor
De Serra do Açor ligt in het zuiden van de Dão tussen de 200 en 300 meter boven zeeniveau. Het ligt dus niet in de meest extreme condities, maar is een microklimaat dat geselecteerd is op de potentie van de bodem en weersomstandigheden die het mogelijk maken om monocépages van de lokale druiven te maken. Guilherme heeft dus hulp ingeschakeld van Pedro Parra, gezien als één van de beste bodemanalysisten en consultants ter wereld. Pedro heeft de wijngaarden van Acor allemaal geanalyseerd om te bepalen welke druiven het beste doen op welke plek en wat de beste plots zijn (wat naar zijn zeggen een “Grand Cru” genoemd kan worden). De twee wijnmakers zijn Luís Lopes en João Costa, die allebei bergen ervaring hebben bij wijnhuizen binnen en buiten Portugal.
Een Bourgondische werkwijze
De werkwijze is zeer schoon, minimale interventie in de wijngaard met biologisch en biodynamische werkwijze toegepast, gebruik van inheemse gisten, en minimale toevoeging van sulfiet. Het werk in de kelder is uitermate precies en brengt de tradities van Portugal samen met het hoogst haalbare van internationale kelders. Vooral heeft Açor een zeer indrukwekkende selectie vaten, van de beste tonneliers (Atelier Centre France, Dussiaux, Stockinger, François Frères, Damy, Tremeaux, Ermitage, Taransaud, Garbellotto…), en vooral focus op grotere vaten die niet te veel de smaak van de wijn beïnvloeden.