Karakter Wijnfamilie: Viñas Serranas

Op hoge hoogte in het gebied van Salamanca maken vier vrienden onwaarschijnlijk elegante wijnen van de Rufete druif, de lokale held die lang vergeten is. Ooit werd Salamanca gezien als groots gebied voor wijn met een zeer rijke geschiedenis. Helaas met de komst van phylloxera en de exodus naar de steden als gevolg van industrialisatie is het lange tijd vrijwel verlaten geweest. Nu werken deze vier vrienden — César Ruiz, Bosi Jiménez, Alberto Martín, en Miquel Udina — aan een nieuwe toekomst voor het gebied. 

De geschiedenis van wijn in Salamanca gaat tot wel 2000 jaar terug, ooit door de Romeinen gebracht. Hier was in de Middeleeuwen de oorlogsgrens tussen de Rooms-Katholieke kerk en de Islamitische Moren; in de 12e eeuw kwam Raymond van Bourgogne om te strijden tegen de Moren – met als doel om zijn welvaart te vergroten. Hij keerde later weer terug en trouwde met Urraca van Castilië, de dochter van Alfons VI van Castilië (de koning van León). Raymond ontving land in vorm van een feodum dat bestond uit Galicia, Douro, en Coimbra. In deze gebieden zijn door die redenen ook de invloed van de Bourgondische familie te zien en is het stuk waar Viñas Serranas zit ook genoemd de Sierra de Francia. 

Viñas Serranas

Het idee voor Viñas Serranas begon bij César Ruiz en Alberto Martín. César is eigenaar van Alma Vinos Unicos, een importeur van o.a. Bourgogne wijnen naar Spanje en tevens groot fan van elegante stijlen wijn. Alberto werkt bij het nationale instituut van Castilla y León en doet experimenten met vergeten druivenrassen. César is al sinds kinds af aan in Candelario op vakantie geweest, en nu opgegroeid gelooft hij sterk in de kracht van de Rufete om wijnen van grote elegantie te maken. Hij en Alberto zijn de eerste om Rufete op deze manier te benaderen, in plaats van er proberen Ribera del Duero van te maken. De derde vriend Miquel Udina was de technisch directeur van de D.O. Salamanca geweest en kent dus als geen ander de wijngaarden en de uitdagingen van dit gebied. De manager van de wijngaarden is de vierde vriend Bosi Jiménez, hij werkt biologisch, en experimenteert ook hier en daar met biodynamische principes. Vooral houdt hij zich bezig met het temmen van dit woeste landschap. 

Voor de Rufete Tinto zijn oude wijngaarden gebruikt en hersteld, deze zijn allemaal aangeplant tussen 1910 en 1930. De Rufete Blanca — waar Viñas Serrans pionier in is om dit als witte wijn te produceren — is van jonge aanplant (nu 15 jaar oud); dat ook omdat het altijd onderdeel was van de field blend, een geen monocépage. 

De terroirs

De vrienden streven er steeds meer naar om de verschillen tussen de wijngaarden te laten zien en de Sierra de Francia te uitlijnen als een complex gebied met diverse terroirs. Zo heb je veel wijngaarden in de Ciclón lijn die op graniet zijn aangeplant, maar bijvoorbeeld is de wijngaard Fuente Grulla op 900 meter hoogte aangeplant op de unieke rotssoort Corneana, in het nederlands ook wel Hoornrots genoemd. Dit gesteente is hard samengeperste leisteen en graniet, heel donker van kleur en zeer hard en compact. Het resulteert in een uitgesproken rijpheid en rokerigheid in de wijn terwijl de structuur nog zeer lichtvoetig is. 

Het werk in de kelder is uiteraard ook gefocust op de Rufete zo veel mogelijk tot zijn recht te laten komen. Het is geen makkelijke druif, want er moeten veel precieze keuzes gemaakt worden tijdens de technische opvoeding van de wijn. Er wordt altijd met een klein deel (10 – 15%) stelen gewerkt, omdat de steeltjes van de rufete veel specerijen aroma’s meegeven; de Canchoral is zelf 100% hele trossen. De opvoeding vindt plaats in hout, maar nooit nieuw, met vaten die variëren tussen 300 en 500 liter, en ook foeders van 2500l. 

De immense passie van dit project kunnen we niet onopgemerkt voorbij laten gaan. De eerste jaargangen van dit project tonen al aan dat de potentie enorm is. Rufete lijkt voor de mannen van Serranas een beetje op Gamay, en zo zal het moeten zijn; grootste wijn die zich toch altijd een beetje van zijn grovere kant kan laten zien. Salamanca moet weer gezien gaan worden als een van de toonaangevende regio’s van Spanje.

Bent u een professional en wilt u deze wijnen proeven? Neem dan contact met ons op voor een afspraak

 

Helaas mag je nog geen gebruik maken van onze website.

Om deze website te bezoeken moet je minimaal 18 jaar oud zijn.

Ben jij 18 jaar of ouder?