Brunello di Montalcino ‘Helichrysum'
De druiven voor ‘Helichrysum’ komen van de hoogste wijngaarden van San Polino. Deze wijngaarden zijn rijk aan vulkanisch gesteente, leem en mergel. Dit alles zorgt voor een wijn met veel diepgang, rijpe fruittonen en een afdronk die lang en zacht is. Na de 6 maanden lange battonage rijpt de wijn voor 3 jaar op Sloveense grote houten vaten.
Over deze wijn:
- Appallation: DOCG Brunello di Montalcino
- Grape Variety: Sangiovese
- Soil type: Sandy loam and volcanic soil mix, with marl veins
- Exposition Vineyard: South
- Wine maker: San Polino
- Vinification: Spontaneous with native yeasts, in truncated cone-shaped wooden vats
- Aging: 6 months or less of battonage in French oak barriques, 3 years in Slavonian oak barrels
- Alcohol percentage: 14,50%
- Awards: James Sucking 95, Jancis Robinson 17+, Falstaff 95
Lees meer over deze wijnboer:
Toscana, Italië
San Polino
Kleine biodynamische producent met een maniakale obsessie voor kwaliteit. De wijngaarden (een karige 2,5 HA) liggen in de heuvels rondom Montalcino, het mekka van Toscaanse wijn. Hun eerste wijn maakten Luigi en Katia in 2001, maar de ster van San Polino is flink gerezen sindsdien. De stijl van het huis is zeer traditioneel te noemen, puur op verfijning en typiciteit, waarbij de wijn op zeer grote vaten rijpt (dus geen barriques). Brunello's rijpen doorgaans zo'n drie tot vier jaar maar ook de Rosso krijgt in vergelijking met andere huizen een jaar langer de tijd om te rijpen op hout.
Meer over deze wijnboer en de wijnen