Dolcetto d'Alba
Over deze wijn:
- Appallation: DOC Dolcetto d'Alba
- Grape Variety: Dolcetto
- Date of planting: 1993
- Soil type: Elveziano with clayey sediments, blue marl and tuff
- Exposition Vineyard: West
- Wine maker: Giacomo Fenocchio
- Vinification: Traditional method of fermentation of the grapes in contact with the skins, without added yeasts, for around 10 days in stainless steel tanks
- Aging: Six months in stainless steel tanks and successive maturation in the bottle
- Alcohol percentage: 13,50%
- Acidity: 5.1-5.4 g/L
Lees meer over deze wijnboer:
Piemonte, Italiƫ
Giacomo Fenocchio
Het huis Fenocchio (opgericht 1894) staat alweer vele jaren onder leiding van zoon Claudio die het familiedomein in 1989 overnam na het plotse overlijden van vader Giacomo. Claudio is in de traditionele stijl van zijn pa en de Barolo blijven werken, wat in de eerste jaren nog niet zo makkelijk was omdat de jaren tachtig de snelle opkomst van modernisten inluidde voor wie Barolo met veel hout en fruitextractie de norm werden. Gelukkig is Claudio de traditie met o.a. zeer lange schilinweking (tot 90 dagen!) trouw gebleven, wat hem uiteindelijk erkenning en een grote reputatie heeft gebracht. Wij zijn keldermeester van Produttori del Barbaresco Luca Cravenzola nog immer dankbaar voor het tot stand brengen van ons contact; hij sprak over Fenocchio als een purist die met zijn Barolo's dezelfde wijnfilosofie aanhing als Luca zelf. Hiermee leek hij naadloos binnen ons smaakprofiel te passen, waarvan overtuigend akte! De Fenocchio's wonen en werken op het bovenste deel van de Bussia, het hart van de Barolo, zowel geografisch als qua terroir. De beste wijngaarden van Barolo liggen op het bovenste deel van deze heuvel. Verder heeft Fenocchio nog enkele gaarden in Catellero en Villero, en een aantal fraaie percelen in Roero, waar hij een mooie Arneis produceert.
Meer over deze wijnboer en de wijnen