El Helechal orange
Over deze wijn:
- Appallation: Salamanca
- Grape Variety: Rufete Blanca
- Date of planting: 2009
- Soil type: Slate soils with sandstone and dolomite limestone intercalated
- Exposition Vineyard: East
- Wine maker: Viñas Serranas
- Harvest method: Manual
- Vinification: Spontaneous fermentation in contact with the skins for the entire duration. At the end of the fermentation, half of the skins are lightly pressed. With great care to avoid oxidation, we maintain contact with the skins for two months. Before Christmas we devatted the wine and transferred it to a 300-litre, non-new French oak barrel, where it remained for 12 months.
- Aging: 12 months in 300L used French oak barrels
- Alcohol percentage: 13,87%
- Acidity: 6.18 g / l pH: 3,14
- Awards: 94 points Tim Atkins
Lees meer over deze wijnboer:
Castilla La Mancha, Spanje
Viñas Serranas
Op hoge hoogte in het gebied van Salamanca maken vier vrienden onwaarschijnlijk elegante wijnen van de Rufete druif, de lokale held die lang vergeten is. Hier werken vier vrienden - Cézar Ruiz, Bosi Jiménez, Alberto Martin en Miquel Udina - aan een nieuwe toekomst voor het gebied. Voor de Rufete Tinto zijn oude wijngaarden gebruikt en hersteld, deze zijn allemaal aangeplant tussen 1910 en 1930. De Rufete Blanca — waar Viñas Serrans pionier in is om dit als witte wijn te produceren — is van jonge aanplant (nu 15 jaar oud); dat ook omdat het altijd onderdeel was van de field blend, een geen monocépage. De vrienden streven er steeds naar om de verschillen tussen de wijngaarden te laten zien en de Sierra de Francia te uitlijnen als een complex gebied met diverse terroirs. Zo heb je veel wijngaarden in de Ciclón lijn die op graniet zijn aangeplant, maar bijvoorbeeld is de wijngaard Fuente Grulla op 900 meter hoogte aangeplant op de unieke rotssoort Corneana, in het Nederlands ook wel Hoornrots genoemd. Dit gesteente is hard samengeperste leisteen en graniet, heel donker van kleur en zeer hard en compact. Het resulteert in een uitgesproken rijpheid en rokerigheid in de wijn terwijl de structuur nog zeer lichtvoetig is. Het werk in de kelder is uiteraard ook gefocust op de Rufete zo veel mogelijk tot zijn recht te laten komen. Het is geen makkelijke druif, want er moeten veel precieze keuzes gemaakt worden tijdens de technische opvoeding van de wijn. Er wordt altijd met een klein deel (10 - 15%) stelen gewerkt, omdat de steeltjes van de rufete veel specerijen aroma's meegeven; de Canchoral is zelf 100% hele trossen. De opvoeding vindt plaats in hout, maar nooit nieuw, met vaten die variëren tussen 300 en 500 liter, en ook foeders van 2500l.
Meer over deze wijnboer en de wijnen