El Propósito
Over deze wijn:
- Grape Variety: Palomino
- Wine maker: Raul Moreno
- Vinification: Fermentation in open 1000 liter 'mastelone' vats. Light treading of whole bunches without destemming. Short but frequent hand extractions for ten minutes several times a day. After a week of maceration, the must and the clusters are pressed in a vertical press and the must, still with sugar to be fermented, finishes the fermentation in a 1000-liter manzanilla barrel. It is very important for the integration of the wood that there is some conversion of sugars in the barrel. Otherwise the wood would sit dry and heavy in the wine.
- Aging: The wine is aged under a veil of flor in the barrel for ten months. A veil of the genus 'Saccharomyces Beticus' is enhanced, which gives the wine a greater reduction and sharper cut to the wine since it consumes more glycerol than the flor yeasts 'Montuliensis' most common in the area of Jerez.
Lees meer over deze wijnboer:
Andalucia, Spanje
Raul Moreno
Toen we de CV van Raul voor het eerst zagen, moesten we toch even de bril poetsen om zeker te weten dat we het goed hadden gelezen. Geboren en getogen in Sevilla, is Raul, zonder Engels te spreken, naar Londen verhuisd om zijn horizon te verbreden. Zijn eerste baan was in de keuken, vanuit waar hij doorstroomde naar het sommeliersvak. Zijn ambitie hierin bracht hem verder naar topgastronomie in London en de VS, en ook werd hij de aanvoerder van het Spaanse blindproef team en wonnen zij samen meerdere competities. Hierna verhuisde hij naar Australië, waar hij werk in restaurants combineerde met consultancy opdrachten en ook studeerde voor twee diploma’s: als eerste Viticulture aan de Charles Sturt University, Waga Waga in New South Wales, en als tweede Wine Sciences and Oenology aan de Melbourne University. Bij Melbourne University werd hij uiteindelijk ook hoogleraar van het vak Sensory Analysis. In Australië is hij ook dan ook gegrepen door het wijnmaken en hierdoor is hij ook uiteindelijk bij Domaine Dujac terechtgekomen in Morey-Saint-Denis, waar hij een tijd de keldermeester is geweest. Nu is Raúl terugverhuisd naar thuis, dichter bij zijn ouders, maar vooral om wijn te maken die dichtbij zijn hart ligt. In het land van Sherry zag hij zijn kans om iets helemaal anders te doen en al zijn ervaring te storten op het maken van onversterkte wijnen die op een nieuwe manier de grootsheid van het gebied kunnen vertonen. Raúl werkt met wijngaarden in Jerez, Sanlucar, Puerto de Santa Maria, en Trebujena, met wijngaarden van gevarieerde leeftijden hoog boven het zeeniveau. Hij werkt met lokale druiven zoals Palomino en Tintilla, maar ook experimenteert hij met Chardonnay, Pinot Noir, en Syrah. Het wijnmaken is uiterst precies en elke wijn heeft zijn eigen unieke toepassingen, van rijping op oude Sherry vaten, wijnen onder flor, of wijnen in Portugese amphora, Raúl zit geen moment stil. Boven alle techniek, prestige, en opmaak van het huis, vinden wij vooral dat deze wijnen voor ons samengevat kunnen worden door “levendigheid en plezier”, boven alles zijn dit serieuze wijnen die zichzelf niet te serieus nemen.
Meer over deze wijnboer en de wijnen