Gattinara 'Osso San Grato'

Toen we deze wijn voor het eerst proefden in Osteria La Brioska in Gattinara werd het even heel stil aan tafel. 'Dit is de lekkerste Nebbiolo die ik sinds lange tijd geproefd heb...' wist één van ons uit te brengen. Zeer intense geur van morellen en kersen omlijst door een aardsige oergeur van regen na een hittegolf. Fruit en bloemen vullen je mond, en in de eindeloze afdronk een verkoelende stenige mineraliteit. Piemontese top, en de 2005 van deze wijn werd in 2010 door Gambero Rosso uitgeroepen tot rode wijn van het jaar. Van ons mogen ze dat bij iedere jaargang doen.
Download productsheet

Over deze wijn:

  • Certification: 18-20 dagen maceratie op cement/ 36 maanden in grote vaten van Slavonisch eiken/ 12 maanden op fles
  • Grape Variety: nebbiolo
  • Wine maker: Antoniolo
  • Aging: vulkanische rots, zand, rijk aan porfier/350-400 meter hoogte/ zuidelijke ligging
  • Alcohol percentage: 14%

Lees meer over deze wijnboer:

Piemonte, Italië

Antoniolo

Az. Vitivinicola Antoniolo SRL: topproducent in Gattinara. ‘Het familiebedrijf Antoniolo werd opgericht in 1948 door Mario Antoniolo, die over een vooruitziende blik bleek te beschikken. Hij kocht verschillende zuidelijk tot zuidwestelijk georiënteerde wijngaarden in de rotsachtige heuvels – op dat moment niet echt gewilde locaties omdat de opbrengst meestal laag was. Vanaf de jaren zeventig vervulde het bedrijf onder leiding van zijn dochter Rosanna een pioniersrol in de streek, vooral omdat het de eerste producent was die single-vineyardwijnen van hoog niveau op de markt bracht. Momenteel wordt het bedrijf geleid door de derde generatie, broer en zus Alberto en Lorella. Zij beschikken over 15 hectare verdeeld over vijf wijngaarden. De productie ligt jaarlijks op zo’n 50.000 flessen, uitsluitend afkomstig van de eigen wijngaarden.

Meer over deze wijnboer en de wijnen

Helaas mag je nog geen gebruik maken van onze website.

Om deze website te bezoeken moet je minimaal 18 jaar oud zijn.

Ben jij 18 jaar of ouder?