Grüner Veltliner 'Ried Dechant 1e Lage'

Verwelkte bloesem, Earl Grey en zwarte peper in de neus met pruimen en natte stenen in de smaak. De Dechant-site is anders en dat maakt de wijn ook bijzonder. Het terrein is warm, ligt aan de voet van de berg en kijkt uit op het zuidoosten in de richting van de ochtendzon. De grond is diepe löss. Deze zorgt voor een wulpse, zachte wijn - om eerlijk te zijn precies het type wijn dat ze niet willen maken.
Het feit dat ze ondanks alles toch graag deze wijn produceren ligt in de uitdaging om het evenwicht te behouden. Zuurgraad is absoluut essentieel omdat het ‘het korset’ vormt dat perfect strak moet zitten. Essentieel is de keuze van de pluktijd om dit te bereiken. En als het lukt: een voorbeeldige grüner veltliner die levendigheid, donker fruit en overvloedige specerijen biedt. De rijping vindt in de loop van enkele maanden plaats op de droesem in gebruikte eikenhouten vaten van 2000 liter.
Download productsheet

Over deze wijn:

  • Land: Oostenrijk
  • Regio: Kamptal
  • Jaartal: 2019
  • Druif: grüner veltliner
  • Inhoud: 0,75L
  • Aantal: 6 stuks
  • Spijsadvies: gekruide gerechten, visgerechten met vettige sauzen, gegrilde vis
  • Wijngaard: wijngaard Langenlois Dechant / 70 jaar oude stokken / diepe Löss gronden / zuid-oosten ligging / lage opbrengst
  • Wijnkelder: hand geplukt / maceratie van enkele uren / Natuurlijke vergisting op oude grote houten vaten op de lies

Lees meer over deze wijnboer:

Kamptal, Oostenrijk

Jurtschitsch

Een bijzonder familiehuis met een lange traditie, gevestigd in de gemeente Langenlois in het district Kamptal. Alwin Jurtschitsch (dagelijkse leiding) en zijn vrouw Stefanie (wijnmaakster) leggen zich toe tot het maken van de best denkbare wijn. Sinds ze de leiding verkregen hebben ze het wijngaardareaal doen krimpen; de beste gaarden werden zodoende behouden (of uitgebreid), terwijl de mindere percelen werden afgesloten. Ook in de kelder wordt met veel kunde en precisie gewerkt. Resultaat: niet mis te verstane kwaliteitswijnen, die de afgelopen jaren steevast top posities innemen in de lijstjes van het beste Oostenrijkse wit. De grüner veltliner is hier in de meeste gevallen op iets vruchtbaardere grond aangeplant, op plekken die ook het water iets gemakkelijker vasthouden. Dat geeft de wijnen wat extra body, zonder ten koste te gaan van de elegantie. Alle wijnen van Jurtschitsch zijn zeer precies, zonder ruis, perfect gebalanceerd en geven fantastisch druif en terroir weer.

Meer over deze wijnboer en de wijnen

Helaas mag je nog geen gebruik maken van onze website.

Om deze website te bezoeken moet je minimaal 18 jaar oud zijn.

Ben jij 18 jaar of ouder?