Magnum Blaufränkisch ´Carnuntum'

De druiven worden spontaan gefermenteerd met wilde gisten en gemacereerd in grote houten foudres (2000 liter vaten). De druiven worden niet verwarmd of gekoeld, de fermentatie verloopt natuurlijk, langzaam en automatisch. Het resultaat is een zeer indrukwekkende wijn met verleidelijk fruit, finesse en aanwezige zuurgraad.
Download productsheet

Over deze wijn:

  • Appallation: Regionsweine
  • Certification: BIO
  • Grape Variety: Blaufränkisch
  • Soil type: Limestone
  • Exposition Vineyard: South
  • Wine maker: Weingut Dorli Muhr
  • Harvest method: Manual
  • Vinification: Spontanious fermentation in open barrels, maceration in open barrels, 1/4 stems are used
  • Aging: 23 months in acacia barrels (no new wood!), one time soutirage, bottling without filtration
  • Alcohol percentage: 12,50%

Lees meer over deze wijnboer:

Carnuntum, Oostenrijk

Weingut Dorli Muhr

De bläufrankisch van Dorli Muhr wordt beschouwd als de allerbeste wijn van deze druivensoort. Haar bijnaam luidt niet voor niets ‘koningin van blaufränkisch’. Zinderende wijnen vol elegantie, bijna Bourgondisch van aard, complex en boeiend maar ook sappig en transparant. Onlangs uitgeroepen tot ‘heldin van het jaar’ door Perswijn. Als twintiger praatte ze zich al binnen in het legendarische Château Mouton-Rothschild. Als eigenaar van het pr-kantoor Wine & Partners zette ze de Oostenrijkse wijn weer op de kaart na het antivriesschandaal. En vandaag runt ze samen met haar ex Dirk van der Niepoort haar eigen, bejubelde wijngaard op de frisse Spitzerberg. Maar het was een oude droom om ooit haar eigen wijn te maken. Muhr ging op zoek naar wijngaarden in Italië en Frankrijk. 'Mijn vriend Paolo de Marchi van het beroemde Isole e Olena-wijngoed in Toscane raadde me aan om naar de Italiaanse regio Maremma te trekken, langs de kust in het zuidwesten van Toscane. Ik kocht 20 hectare grond in de heuvels daar, met uitsluitend grasland en eiken op. Maar ik raakte in paniek toen ik mijn financieel plan begon uit te werken. Ik betaalde mijn lening aan de banken, maar wachtte af met de aanplant van druivenstokken.' Kort nadien raakte Muhr bevriend met Dirk van der Niepoort, een naam als een klok in de nieuwe generatie wijnmakers langs de Douro in Portugal. 'Ik leefde tussen Wenen en de Douro. En weet je, het belangrijkste dat ik leerde op het vlak van wijnmaken is hoe moeilijk het is om goede wijnen te produceren in een warme regio. Ik vond het wonderbaarlijk hoe Dirk erin slaagde finesse en fraîcheur in zijn wijnen te krijgen. Ik ging ook beseffen dat de Maremma niet de juiste plek was voor mij om zelf mijn wijnen te maken. Na lang piekeren keerde Muhr terug naar Oostenrijk. Meer bepaald naar Prellenkirchen, de plek waar haar grootmoeder ooit een minuscule wijngaard had gehad. Daar, op de Spitzerberg, begon Muhr in 2002 wijn te maken, het jaar waarin zij en Van der Niepoort huwden. 'Dirk had meteen een goed gevoel bij de wijngaarden op de Spitzerberg. Ik droomde ervan met de blaufränkischdruif wijnen met een uitzonderlijke finesse te maken.' Het plan was dat Van der Niepoort na de oogst in de Douro naar Oostenrijk zou komen om de laat rijpende blaufränkisch te oogsten. Maar na een paar oogsten bleek dat te complex: de millésimes 2006 en 2007 maakte Muhr helemaal alleen. 'Die periode draaide uit op een nachtmerrie. Ik had het wijnmaken, mijn pr-bureau én ook een dochter van drie. En in 2007 zette Dirk ook nog een punt achter ons huwelijk.' Na de scheiding haalde de Oostenrijkse er een nieuwe wijnmaker bij. 'Vandaag maak ik de wijnen samen met Lukas Brandstätter. En ik merk dat de wijnen ook internationaal steeds beter scoren.' Muhr gelooft rotsvast in de vrouwelijke kant van wijn. 'Dat gaat van minder dominantie naar het gevoel voor harmonie en de zin voor samenwerken. Ik leid mijn pr-bureau absoluut niet hiërarchisch. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Ik wil absoluut geen geforceerde wijnstijl maken, wel dat het terroir zijn beste product oplevert.'

Meer over deze wijnboer en de wijnen

Helaas mag je nog geen gebruik maken van onze website.

Om deze website te bezoeken moet je minimaal 18 jaar oud zijn.

Ben jij 18 jaar of ouder?