Ribera del Duero Rosado
Over deze wijn:
- Appallation: D.O.Ribera del Duero
- Grape Variety: 70% Tinto fino y 30% Albillo
- Date of planting: 1980
- Soil type: clay-calcareous with stones on the surface
- Exposition Vineyard: They are microplots of very small surface and the predominant orientations are South and Southwest
- Wine maker: Bodega Marta Maté
- Harvest method: Manual harvest
- Vinification: Early harvest for the production of our teardrop rosé. Fermented with indigenous yeasts at low temperature for 29 days. Respectful of the environment in all phases of the process, from the practice of sustainable viticulture at the origin to completing the production in the winery.
- Aging: 7 months of aging in concrete on its lees, performing bâttonage once a week.
- Alcohol percentage: 15,00%
- Acidity: 5,96
- Residual sugar: 0,33
- Awards: not yet rated, previous vintage 90 points Tim Atkin
Lees meer over deze wijnboer:
Valle del Duero, Spanje
Bodega Marta Maté
De inspiratie achter de oprichting van de Bodegas Marta Maté begon in 2008. Marta Castrillo en César Maté maakten al enkele jaren met succes wijnen van een wijngaard in Gumiel de Mercado, maar in 2008 gebruikten ze het beste van deze druiven om een exclusieve wijn te creëren, beperkt tot de productie van slechts 3000 flessen. Deze eerste wijn, die de naam Primordium draagt (wat betekent: de oorsprong, het begin) kreeg een magnifiek onthaal en werd geprezen door wijncritici en -kenners (95 punten Parker). Nadat zij in 2013 een aantal wijngaarden in Tubilla del Lago kochten was Bodega Marte Maté echt geboren. Uitsluitend gewijd aan de bereiding van een beperkte hoeveelheid wijn van topkwaliteit. César heeft zijn hele carrière gevochten voor biodynamische wijnbouw, maar lange tijd hebben de producenten van Ribera del Duero geen oor naar gehad. Met zijn eigen project wil hij bewijzen dat het beter kan en dat respect voor de natuur ook voor betere wijn zorgt. Alle druiven worden zorgvuldig met de hand geoogst en verzameld in de traditionele manden van 12 kg. Vervolgens worden ze op kwaliteit gesorteerd op de selectietafel. Druiven van de beste kwaliteit worden op natuurlijke wijze gekneusd door zwaartekracht en gefermenteerd in conische tanks om de natuurlijke smaken te concentreren. César heeft cement tanks van de hoogste kwaliteit, hetzelfde merk dat wordt gebruikt bij Romanée-Conti en Cheval Blanc. Daarnaast een cuverie met alleen maar de beste kwaliteit Franse houten vaten uit de Bourgogne. Hij wil dat zijn wijnen zo min mogelijk tijd in staal zitten zodat ze altijd aan het ademen zijn.
Meer over deze wijnboer en de wijnen