Roero Arneis

De arneis geeft lichte wijnen waarin eigenschappen als kruidigheid en zachte bitters de boventoon voeren. Arneis was in de ‘industriële’ jaren 70 bijna uitgestorven vanwege de moeilijke eigenschappen om deze druif te verbouwen. De regionale trots van de Piemontesi heeft dit voorkomen en met vereende krachten is de Arneis inmiddels weer een trots en veel gezien fenomeen. Ook Claudio Fenocchio maakt als waarachtige Piemontees veel werk van zijn Arneis. Mooie fijne structuur en elegant fruit. De wijn is niet te omschrijven in termen van appel of tropisch. Kamille, tuinkruiden en floraal.
Download productsheet

Over deze wijn:

  • Appallation: DOCG Roero
  • Grape Variety: Arneis
  • Date of planting: 2010
  • Soil type: Calcareous, clay, soil of medium texture
  • Exposition Vineyard: Southeast
  • Wine maker: Giacomo Fenocchio
  • Vinification: The grapes are gently pressed and then the wine-must obtained is refrigerated in stainless steel vats to allow the lees to settle. After 24-36 hours the juice is separated from the lees and fermented at a controlled temperature. Bottling is done in sterile conditions
  • Aging: In stainless steel tanks and matured in the bottle
  • Alcohol percentage: 13,50%
  • Acidity: 5.5-5.8 g/L

Lees meer over deze wijnboer:

Piemonte, Italië

Giacomo Fenocchio

Het huis Fenocchio (opgericht 1894) staat alweer vele jaren onder leiding van zoon Claudio die het familiedomein in 1989 overnam na het plotse overlijden van vader Giacomo. Claudio is in de traditionele stijl van zijn pa en de Barolo blijven werken, wat in de eerste jaren nog niet zo makkelijk was omdat de jaren tachtig de snelle opkomst van modernisten inluidde voor wie Barolo met veel hout en fruitextractie de norm werden. Gelukkig is Claudio de traditie met o.a. zeer lange schilinweking (tot 90 dagen!) trouw gebleven, wat hem uiteindelijk erkenning en een grote reputatie heeft gebracht. Wij zijn keldermeester van Produttori del Barbaresco Luca Cravenzola nog immer dankbaar voor het tot stand brengen van ons contact; hij sprak over Fenocchio als een purist die met zijn Barolo's dezelfde wijnfilosofie aanhing als Luca zelf. Hiermee leek hij naadloos binnen ons smaakprofiel te passen, waarvan overtuigend akte! De Fenocchio's wonen en werken op het bovenste deel van de Bussia, het hart van de Barolo, zowel geografisch als qua terroir. De beste wijngaarden van Barolo liggen op het bovenste deel van deze heuvel. Verder heeft Fenocchio nog enkele gaarden in Catellero en Villero, en een aantal fraaie percelen in Roero, waar hij een mooie Arneis produceert.

Meer over deze wijnboer en de wijnen

Helaas mag je nog geen gebruik maken van onze website.

Om deze website te bezoeken moet je minimaal 18 jaar oud zijn.

Ben jij 18 jaar of ouder?