Roero Arneis
Over deze wijn:
- Appallation: DOCG Roero
- Grape Variety: Arneis
- Date of planting: 2010
- Soil type: Calcareous, clay, soil of medium texture
- Exposition Vineyard: Southeast
- Wine maker: Giacomo Fenocchio
- Vinification: The grapes are gently pressed and then the wine-must obtained is refrigerated in stainless steel vats to allow the lees to settle. After 24-36 hours the juice is separated from the lees and fermented at a controlled temperature. Bottling is done in sterile conditions
- Aging: In stainless steel tanks and matured in the bottle
- Alcohol percentage: 13,50%
- Acidity: 5.5-5.8 g/L
Lees meer over deze wijnboer:
Piemonte, Italië
Giacomo Fenocchio
Het huis Fenocchio (opgericht 1894) staat alweer vele jaren onder leiding van zoon Claudio die het familiedomein in 1989 overnam na het plotse overlijden van vader Giacomo. Claudio is in de traditionele stijl van zijn pa en de Barolo blijven werken, wat in de eerste jaren nog niet zo makkelijk was omdat de jaren tachtig de snelle opkomst van modernisten inluidde voor wie Barolo met veel hout en fruitextractie de norm werden. Gelukkig is Claudio de traditie met o.a. zeer lange schilinweking (tot 90 dagen!) trouw gebleven, wat hem uiteindelijk erkenning en een grote reputatie heeft gebracht. Wij zijn keldermeester van Produttori del Barbaresco Luca Cravenzola nog immer dankbaar voor het tot stand brengen van ons contact; hij sprak over Fenocchio als een purist die met zijn Barolo's dezelfde wijnfilosofie aanhing als Luca zelf. Hiermee leek hij naadloos binnen ons smaakprofiel te passen, waarvan overtuigend akte! De Fenocchio's wonen en werken op het bovenste deel van de Bussia, het hart van de Barolo, zowel geografisch als qua terroir. De beste wijngaarden van Barolo liggen op het bovenste deel van deze heuvel. Verder heeft Fenocchio nog enkele gaarden in Catellero en Villero, en een aantal fraaie percelen in Roero, waar hij een mooie Arneis produceert.
Meer over deze wijnboer en de wijnen