Sauvignon Blanc Ried KLAUSEN 1 STK
Over deze wijn:
- Appallation: Vulkanland Steiermark
- Grape Variety: sauvignon blanc
- Date of planting: Vines are between 15 and 30 yrs old
- Soil type: Partly highly calcareous sedimentary soils from fine tertiary sediments. Barren soil, sandstone, shell limestone
- Exposition Vineyard: The vines are on the very steep Ried Klausen (up to 65%!!!), which forms a curved L and faces east-southeast
- Wine maker: Neumeister GmbH
- Harvest method: hand picked
- Vinification: Mashing time 18 hours, spontaneous fermentation in large, old oak barrels.
- Aging: Maturation on the yeast for 18 months.
- Alcohol percentage: 13%
- Acidity: 6,0 gr/ltr
- Residual sugar: 1,3 gr/ltr
Lees meer over deze wijnboer:
Steiermark, Oostenrijk
Neumeister GmbH
De familie Neumeister cultiveert ongeveer 30 hectare wijngaarden in het zuidoosten van Stiermarken, vlakbij de Sloveense grens. Daarmee zijn ze het grootste bedrijf in deze regio. Het bedrijf komt uit het plaatsje Straden, in het zuidoosten van Stiermarken. Deze regio heet ook wel Vulkanland, een verwijzing naar oude vulkanische bodems met een kalkrijke component. Het grind dat her en der verspreid ligt heet hier Sarmat, vandaar deze naam voor hun Gemischter Satz. De ‘Erste Lage’ wijngaarden heten Klausen en Steintal, de ‘Grosse Lage’ wijngaard is de beroemde Moarfeitl. De steile wijngaarden zijn veeleisend en ook het regenachtige klimaat maakt dat er extreem veel handwerk aan te pas moet komen. Druiven moeten hier doorgaans lang aan de stok zitten om de fenolische rijping te voltooien, een lastige uitdaging maar als dit lukt levert het ook gelijk grootse wijnen op. De huidige wijnmaker en 3e generatie van Neumeister, Christoph, doet het sinds 2006 en dan net even iets anders dan zijn vader Albert. Waar Albert zich toelegde op zoveel mogelijk fruit en kracht in de wijn focust Christoph meer op het produceren van wijnen met een ingetogen karakter, lichtvoetig en dichte complexiteit met een elegante gelaagdheid en textuur. Er is een strenge selectie op rijpheid, met meerdere keurmomenten in de wijngaard en bij aankomst in de kelder. Er wordt met oude en grote vaten gewerkt, zodat de wijn ademt en ontwikkelt met het behoud van haar pure expressie. Met behulp van een biologische filosofie waarbij most en wijn zo min mogelijk worden verplaatst (en dan alleen op zwaartekracht) en een fermentatie door middel van wilde omgevingsgisten heeft Christoph zijn wijnen een fenomenaal karakter meegegeven, waarin de reflectie van het Vulkanland op de voorgrond staat.
Meer over deze wijnboer en de wijnen