Timorasso Montecitorio
De timorasso druif is de oorspronkelijke soort van de Piemontese Colli Tortonesi. Hieronder valt ook de Gavi di Gavi. Dit ras was zeer kwetsbaar voor ziekte en misoogst en daardoor bijna uitgestorven. Walter Massa heeft deze druif weer aangeplant en zijn Timorasso's worden beschouwd als de beste witte wijnen van Piemonte. De 'Montecitorio' heeft van zijn drie cru wijngaarden de langste levensduur. De wijn heeft een lichte honingtoets, fijn nootachtig aroma en een lichte peer/abrikoos combinatie. Een zeer grootste wijn die buiten Italiƫ bijna niet te koop is.
Over deze wijn:
- Appallation: lange levensduur - riesling eigenschappen - krachtig - honing - abrikoos - hoge viscositeit - traantjes druppelen als een zwoele regenbui in het glas
- Certification: koude maceratie van 40-45 uur / fermentatie rvs / rijping op de gistresten / geregeld batonnage
- Grape Variety: timorasso
- Wine maker: Vigneti Massa
- Aging: mergel en kalkhoudende klei
- Acidity: gevogelte, wit vlees, aromatische keukens zoals bijv. Midden Oosten en Noord Afrika
Lees meer over deze wijnboer:
Piemonte, Italiƫ
Vigneti Massa
Walter Massa is een van de toonaangevende wijnmakers van Piemonte. Hij maakt prachtige wijnen van o.a. Barbera, maar Massa's (inter-)nationale 'claim to fame' zijn zijn bijzondere wijnen van de 'vergeten' en zeldzame Timorasso-druif, die inmiddels een absolute hebben cultstatus bereikt. Ieder jaar ontvangt wel een van zijn wijnen 'drie glaasjes' in de Gambero Rosso. Zijn domein is gesitueerd in de Colli Tortonesi, een heuvelachtig gebied iets ten oosten van Alessandria op de grens met Lombardije. De eigenzinnige Walter kiest er echter voor om niet met de DOC 'Colli Tortonesi' te werken en maakt derhalve - geheel naar eigen inzicht - slechts 'Vino Bianco' of 'Vino Rosso'.
Meer over deze wijnboer en de wijnen