De Karakter Wijnfamilie: Cabecas do Renguengo & Raul Moreno

Bij Karakter zijn we nooit uitgeproefd en zodoende kunnen wij regelmatig nieuwe wijnhuizen aan u voorstellen. In dit artikel doen we dat voor twee wijnhuizen uit het zuiden van het Iberische schiereiland: Raul Moreno uit Andalusië en Cabecas de Reguengo uit de Alentejo.

Cabecas do Reguengo

Ver naar het oosten van de Alentejo stijgt het landschap en bevinden we ons in het hooggelegen gedeelte genaamd Alentejo Portalegre. Hier, in het kleine dorpje Reguengo, maakt een familiebedrijf wijnen van oude wijngaarden op de Serra de São Mamede. Zij zijn hier gekomen met de missie om wijnen met oude technieken te produceren met zowel een blik op het lange wijn verleden van de Alentejo en vooruitkijkend naar de smaak en stijl van nu.

Oude wijngaarden op granieten bodem

De wijngaarden liggen in de bergen tussen de 600 – 700 meter op granieten bodems. Hier vonden zij oude, verwaarloosde wijngaarden en kozen zij niet voor het gemak van rooien, maar hebben plantmateriaal van andere oude wijngaarden gebruikt om de oude stokken nieuw leven in te blazen. De wijnen worden dan ook gemaakt van field blends van zo’n 12 verschillende lokale druivenrassen, de samenstelling hiervan is nooit geheel accuraat aan te duiden, mede dankzij dat zij kiezen om per wijngaard alle druivenrassen in één keer te oogsten, zoals dat vroeger ook ging. Zij vinden ook dat dit juist bijdraagt aan de complexiteit van de wijnen met onrijpe, rijpe, en overrijpe tonen die een geheel palet schilderen.

Biodynamische werkwijze
Een ander belangrijk onderdeel van het project is de biodynamische werkwijze. Zij geloven dat juist door niet te werken met kunstmatige toevoegingen de stokken sterker zijn en zogezegd beter zichzelf kunnen beschermen tegen de uitdagingen van de natuur. Zo geven ze het voorbeeld dat in de meest uitdagende jaren met meeldauw hun wijngaarden er altijd bijna schadeloos vanaf komen vergeleken met hun conventionele buren. Het werk in de wijngaard is maximaal, dat is volgens hen de enige manier om een mooi product te creëren, daarentegen is wijnmaken meer minimalistisch, dezelfde techniek voor al en het wit en al het rood. Wit vergist op hout en rijpt 1 jaar met de lie, rood vergist op cement tank en rijpt 2 jaar op hout. Verder is er nog 1 à 2 jaar flesrijping op het domein voor uitgave.

Groot potentieel
Wij zijn bij Karakter geïnspireerd door de toewijding van dit project, de helderheid van zijn visie, en uiteraard de schoonheid van de wijnen. Zoals ze bij de koppen van Reguengo zeggen, “wij maken Serra de São Mamede geen Alentejo”, wijn van een kleine oorsprong met een groot potentieel.

Raul Moreno

Toen we de CV van Raul voor het eerst zagen, moesten we toch even de bril poetsen om zeker te weten dat we het goed hadden gelezen.
Geboren en getogen in Sevilla, is Raul, zonder Engels te spreken, naar Londen verhuisd om zijn horizon te verbreden. Zijn eerste baan was in de keuken, vanuit waar hij doorstroomde naar het sommeliersvak. Zijn ambitie hierin bracht hem verder naar topgastronomie in London en de VS, en ook werd hij de aanvoerder van het Spaanse blindproef team en wonnen zij samen meerdere competities.
Hierna verhuisde hij naar Australië, waar hij werk in restaurants combineerde met consultancy opdrachten en ook studeerde voor twee diploma’s: als eerste Viticulture aan de Charles Sturt University, Waga Waga in New South Wales, en als tweede Wine Sciences and Oenology aan de Melbourne University. Bij Melbourne University werd hij uiteindelijk ook hoogleraar van het vak Sensory Analysis. In Australië is hij ook dan ook gegrepen door het wijnmaken en hierdoor is hij ook uiteindelijk bij Domaine Dujac terechtgekomen in Morey-Saint-Denis, waar hij een tijd de keldermeester is geweest.

Terug naar Andalusië
Nu is Raúl terugverhuisd naar thuis, dichter bij zijn ouders, maar vooral om wijn te maken die dichtbij zijn hart ligt. In het land van Sherry zag hij zijn kans om iets helemaal anders te doen en al zijn ervaring te storten op het maken van onversterkte wijnen die op een nieuwe manier de grootsheid van het gebied kunnen vertonen. Raúl werkt met wijngaarden in Jerez, Sanlucar, Puerto de Santa Maria, en Trebujena, met wijngaarden van gevarieerde leeftijden hoog boven het zeeniveau. Hij werkt met lokale druiven zoals Palomino en Tintilla, maar ook experimenteert hij met Chardonnay, Pinot Noir, en Syrah. Het wijnmaken is uiterst precies en elke wijn heeft zijn eigen unieke toepassingen, van rijping op oude Sherry vaten, wijnen onder flor, of wijnen in Portugese amphora, Raúl zit geen moment stil.

Levendigheid en plezier
Boven alle techniek, prestige, en opmaak van het huis, vinden wij vooral dat deze wijnen voor ons samengevat kunnen worden door “levendigheid en plezier”, boven alles zijn dit serieuze wijnen die zichzelf niet te serieus nemen.

Helaas mag je nog geen gebruik maken van onze website.

Om deze website te bezoeken moet je minimaal 18 jaar oud zijn.

Ben jij 18 jaar of ouder?