Onze wijnboeren in Piëmonte

Giacomo Fenocchio

Het huis Fenocchio (opgericht 1894) staat alweer vele jaren onder leiding van zoon Claudio die het familiedomein in 1989 overnam. Claudio is in de traditionele stijl van zijn pa en de Barolo blijven werken, wat in de eerste jaren nog niet zo makkelijk. De jaren tachtig luidde de snelle opkomst van modernisten in. Voor hen was Barolo met veel hout en fruitextractie de norm. Gelukkig is Claudio de traditie met onder andere zeer lange schilinweking (tot 90 dagen!) trouw gebleven. Uiteindelijk heeft dit hem de erkenning van de wijnwereld en een grote reputatie gebracht.

Wij zijn keldermeester van Produttori del Barbaresco Luca Cravenzola nog immer dankbaar voor het tot stand brengen van ons contact; hij sprak over Fenocchio als een purist die met zijn Barolo’s dezelfde wijnfilosofie aanhing als Luca zelf. Hiermee leek hij naadloos binnen ons smaakprofiel te passen, waarvan overtuigend akte!

De Fenocchio’s wonen en werken op het bovenste deel van de Bussia, het hart van de Barolo, zowel geografisch als qua terroir. De beste wijngaarden van Barolo liggen op het bovenste deel van deze heuvel. Verder heeft Fenocchio nog enkele gaarden in Catellero,Villero, en Cannubi en een aantal fraaie percelen in Roero, waar hij een mooie Arneis produceert.

Agricola Brandini

Sinds 2007 is Brandini in handen van de familie Bagnasco. Zij hebben vanaf de eerste dag meegebouwd aan de Italiaanse gastronomische supermarkt: Eataly. Gastronomische royalty dus. Brandini werkt biologisch en heeft aan ambities geen gebrek. In de kelder wordt leiding gegeven door de voormalig wijnmaker van Bruno Giacosa. De manier van wijnmaken is uiterst traditioneel. Grote foeders, spontane vergisting en een lange rustige rijping.

De wijnen van Brandini zijn zwoel, zacht en heel schoon. De Barolo’s zijn op relatief jonge leeftijd al op dronk. De wijngaarden liggen op de hoogste heuvelrug van La Morra. Deze appellatie heeft de meest zanderige bodems van Barolo. Dit terroir geeft de meest soepele en ronde wijnen en met de Nebbiolo kan dit zeer goed uitpakken.

Agricolo Gambino

Emanuele komt uit een familie van wijnmakers maar richtte zijn pijlen eerst op een carrière in de rechten. Gelukkig voor ons bleef het wijnbestaan, de liefde voor het land en het boerenleven aan hem trekken. In 2016 leidde dit tot de aankoop van de grond en in 2020 tot de bouw van zijn eigen boerderij. De jaarlijkse productie van de circa 15.000 flessen gebeurt compromisloos en gefocust op de kwaliteit, duurzaamheid en gezondheid van zijn producten.

Emanuele Gambino werkt sinds 2020, volledig biologisch, op zijn 8 hectare aan wijngaarden in Costigliole D’Asti in Piemonte.

Gelegen tussen de Langhe en Monferrato verbouwt hij er traditioneel Piemontese variëteiten als de barbera en de moscato, maar ook internationale rassen als sauvignon blanc, merlot en pinot blanc. Wij vielen voor de barbera en de moscato. Beide zeer typerend, intens en complex.

Vitivinicola Antoniolo

Az. Vitivinicola Antoniolo SRL: topproducent in Gattinara. Het familiebedrijf Antoniolo werd opgericht in 1948 door Mario Antoniolo, die over een vooruitziende blik bleek te beschikken. Hij kocht verschillende zuidelijk tot zuidwestelijk georiënteerde wijngaarden in de rotsachtige heuvels – op dat moment niet echt gewilde locaties omdat de opbrengst meestal laag was.

Vanaf de jaren zeventig vervulde het bedrijf onder leiding van zijn dochter Rosanna een pioniersrol in de streek, vooral omdat het de eerste producent was die single-vineyardwijnen van hoog niveau op de markt bracht. Momenteel wordt het bedrijf geleid door de derde generatie, broer en zus Alberto en Lorella. Zij beschikken over 15 hectare verdeeld over vijf wijngaarden. De productie ligt jaarlijks op zo’n 50.000 flessen, uitsluitend afkomstig van de eigen wijngaarden.

De wijnen van Antoniolo worden breed gewaardeerd, met jaarlijks uitstekende scores in de Perswijn en Wine Spectator.

Produttori del Barbaresco

Deze samenwerking van 56 wijnboeren behoort volgens veel wijnliefhebbers tot de beste coöperaties ter wereld. Geprezen om een zeer hoge en constante kwaliteit, en dat voor relatief zeer schappelijke prijzen.

Eerst opgericht aan het einde van de 19e eeuw, en (na een door de fascisten afgedwongen sluiting) heropgericht in 1958. Inmiddels beschikken ze over ruim 100 hectare aan wijngaarden op prachtige posities, vooral in de directe omgeving van het dorp Barbaresco.
Ze hebben een ingenieus systeem om al hun leden te motiveren vol voor kwaliteit te gaan. De leden mogen bijvoorbeeld niet hun beste fruit houden om een eigen wijn te maken, alles gaat naar de coöperatie. En als er hoge kwaliteit wordt ingeleverd, krijgt de betreffende boer een factor op de kiloprijs. Kwaliteit voor kwantiteit dus.

Uiteraard maken ze een regionale Langhe Nebbiolo, en een Barbaresco DOCG. In goede jaren echter maakt de coöperatie ook negen verschillende Barbaresco Riserva’s (aparte bottelingen van één specifieke wijngaard). Allemaal van wijngaarden in de directe omgeving van het dorp Barbaresco, terwijl Barbaresco DOCG als wijngebied nog een stuk groter is en ook andere dorpen omvat. Buiten de Bourgogne is dit naar ons weten zeer zeldzaam: negen ‘single-vineyard’ -expressies van één druivensoort, één producent en één oogstjaar…

Walter Massa

Walter Massa is een van de toonaangevende wijnmakers van Piëmonte. Hij maakt prachtige wijnen van o.a. Barbera, maar Massa’s (inter-)nationale ‘claim to fame’ zijn zijn bijzondere wijnen van de ‘vergeten’ en zeldzame Timorasso-druif, die inmiddels een absolute hebben cultstatus bereikt. Ieder jaar ontvangt wel een van zijn wijnen ‘drie glaasjes’ in de Gambero Rosso.

Zijn domein is gesitueerd in de Colli Tortonesi, een heuvelachtig gebied iets ten oosten van Alessandria op de grens met Lombardije. De eigenzinnige Walter kiest er echter voor om niet met de DOC ‘Colli Tortonesi’ te werken en maakt derhalve – geheel naar eigen inzicht – slechts ‘Vino Bianco’ of ‘Vino Rosso’.

Helaas mag je nog geen gebruik maken van onze website.

Om deze website te bezoeken moet je minimaal 18 jaar oud zijn.

Ben jij 18 jaar of ouder?