0.187L Riesling Trockenbeerenauslese ‘Wehlener Sonnenuhr’

Zeer intense en geconcentreerde edelzoete wijn. Gemaakt van druiven die voor de volle 100% zijn aangetast door edele rotting (botrytis cinerea) en daardoor compleet zijn ingedroogd. Deze hoge mate van aantasting zorgt ervoor dat de druif op natuurlijke wijze al zijn smaakloze vocht verloren heeft, zodat de meest geconcentreerde nectar overblijft om edelzoete wijn mèt finesse mee te maken. Overweldigende wijn, zeer complex, met alle denkbare tonen vers tot gedroogd citrus- en steenfruit, een bazaar aan specerijen, etc. Eindeloze afdronk. Oprecht Grote Wijn van de beroemde steile wijngaard met blauwe leisteenbodem: 'Wehlener Sonnenuhr'.

Over deze wijn:

  • Land: Duitsland
  • Regio: Mosel
  • Jaartal: 2006
  • Druif: riesling
  • Inhoud: 0,2L
  • Aantal: 6 stuks
  • Spijsadvies: deze wijn is op zichzelf al een zeer intense beleving. Als er toch iets bij gegeten gaat worden, misschien foie gras of roquefort.
  • Wijngaard: Druiven: ingedroogd tot rozijn / Stokken 100 jaar plus / bodem: Blauwe Leisteen / Wijngaadligging: Zuid
  • Wijnkelder: Roestvrijstalen tanks

Lees meer over deze wijnboer:

Mosel, Duitsland

Dr. Loosen

Het wijngoed Dr. Loosen bevindt zich tussen Bernkastel en Graach, aan de middenloop van de Moezel. Het zit al 200 jaar in de familie. Ernst (Erni voor intimi) Loosen nam het stokje in 1988 over en bracht het bedrijf naar de (inter-)nationale top. Onder andere door onvermoeibaar de wereld over te trekken om het evangelie van de Riesling te verkondigen. Het wijngaardareaal van dit domein is van ongeëvenaarde kwaliteit, met de beste posities op Erste Lagen (Grand Cru wijngaarden) aan de Mittelmosel: op de blauwe leisteen van Bernkasteler Lay, Graacher Domprobst en Himmelreich en Wehlener Sonnenuhr, op het rood vulkanisch gesteente van de Ürziger Würzgarten en op de rode leisteen van Erdener Treppchen en Prälat. De laatste gaard (de beste van de Mittelmosel) telt slechts 1,6 HA, waarvan Loosen bijna de helft bezit. Als dit nog niet genoeg is: al zijn wijnstokken rusten op de originele wortelsystemen: Phylloxera is nooit in dit deel van de Moezel geweest. Wijnen van Alte Reben van wijnstokken met een gemiddelde leeftijd boven de 100 (!) jaar zijn dan ook geen uitzondering. Het wijnhuis is traditioneel gespecialiseerd in het maken van droge (riesling) wijnen, al maken ze ook wat licht- tot edelzoet.

Meer over deze wijnboer en de wijnen