Gattinara Le Castelle
In het glas presenteert de wijn zich met een diepe robijnrode kleur met granaatrode reflecties. Het bouquet opent met complexe aroma’s van rijpe kersen, gedroogde rozen en viooltjes, aangevuld met subtiele hints van kruiden, tabak en aardse tonen. In de mond is de Gattinara Le Castelle gestructureerd en evenwichtig, met levendige zuren en fluweelzachte tannines die uitmonden in een lange, minerale afdronk.
Deze wijn rijpt 30 maanden in grote eikenhouten vaten en verfijnt daarna nog verder op fles, waardoor hij zich prachtig ontwikkelt.
Over deze wijn:
- Appallation: DOCG Gattinara
- Grape Variety: Nebbiolo
- Date of planting: 1960/1970
- Soil type: volcanic
- Exposition Vineyard: west
- Wine maker: Antoniolo
- Harvest method: entirely manual with selection of the bunches
- Vinification: natural in cement tanks without addition of yeasts
- Aging: 20 months in old barriques + 18 months in large barrels + aging in the bottle
- Alcohol percentage: 14,00%
- Acidity: 5,74
- Awards: 92 Wine Spectator - 2 bicchieri Gambero Rosso
Lees meer over deze wijnboer:
Piemonte, Italië
Antoniolo
Az. Vitivinicola Antoniolo SRL: topproducent in Gattinara. ‘Het familiebedrijf Antoniolo werd opgericht in 1948 door Mario Antoniolo, die over een vooruitziende blik bleek te beschikken. Hij kocht verschillende zuidelijk tot zuidwestelijk georiënteerde wijngaarden in de rotsachtige heuvels – op dat moment niet echt gewilde locaties omdat de opbrengst meestal laag was. Vanaf de jaren zeventig vervulde het bedrijf onder leiding van zijn dochter Rosanna een pioniersrol in de streek, vooral omdat het de eerste producent was die single-vineyardwijnen van hoog niveau op de markt bracht. Momenteel wordt het bedrijf geleid door de derde generatie, broer en zus Alberto en Lorella. Zij beschikken over 15 hectare verdeeld over vijf wijngaarden. De productie ligt jaarlijks op zo’n 50.000 flessen, uitsluitend afkomstig van de eigen wijngaarden.
Meer over deze wijnboer en de wijnen