Vira Cabecas Tinto
Over deze wijn:
- Appallation: Alentejo
- Grape Variety: Field blend (12 different varieties)
- Date of planting: 100+ years old
- Wine maker: Cabecas do Reguengo
- Harvest method: Manual
- Vinification: Natural fermentation, malolactic done
- Aging: 20 months in semi-new oak barrels (1000 litres)
- Alcohol percentage: 13%
- Acidity: 5,3 gr/l
- Residual sugar: <0,4 gr/l
Lees meer over deze wijnboer:
Alentejo, Portugal
Cabecas do Reguengo
Ver naar het oosten van de Alentejo stijgt het landschap en bevinden we ons in het hooggelegen gedeelte genaamd Alentejo Portalegre. Hier, in het kleine dorpje Reguengo, maakt een familiebedrijf wijnen van oude wijngaarden op de Serra de São Mamede. Zij zijn hier gekomen met de missie om wijnen met oude technieken te produceren met zowel een blik op het lange wijn verleden van de Alentejo en vooruitkijkend naar de smaak en stijl van nu. De wijngaarden liggen in de bergen tussen de 600 - 700 meter op granieten bodems. Hier vonden zij oude, verwaarloosde wijngaarden en kozen zij niet voor het gemak van rooien, maar hebben plantmateriaal van andere oude wijngaarden gebruikt om de oude stokken nieuw leven in te blazen. De wijnen worden dan ook gemaakt van field blends van zo’n 12 verschillende lokale druivenrassen, de samenstelling hiervan is nooit geheel accuraat aan te duiden, mede dankzij dat zij kiezen om per wijngaard alle druivenrassen in één keer te oogsten, zoals dat vroeger ook ging. Zij vinden ook dat dit juist bijdraagt aan de complexiteit van de wijnen met onrijpe, rijpe, en overrijpe tonen die een geheel palet schilderen. Een ander belangrijk onderdeel van het project is de biodynamische werkwijze. Zij geloven dat juist door niet te werken met kunstmatige toevoegingen de stokken sterker zijn en zogezegd beter zichzelf kunnen beschermen tegen de uitdagingen van de natuur. Zo geven ze het voorbeeld dat in de meest uitdagende jaren met meeldauw hun wijngaarden er altijd bijna schadeloos vanaf komen vergeleken met hun conventionele buren. Het werk in de wijngaard is maximaal, dat is volgens hen de enige manier om een mooi product te creëren. Het wijnmaken daarentegen is meer minimalistisch; dezelfde techniek voor al en het wit en al het rood. Wit vergist op hout en rijpt 1 jaar met de lie, rood vergist op cement tank en rijpt 2 jaar op hout. Verder is er nog 1 à 2 jaar flesrijping op het domein voor uitgave. Wij bij Karakter zijn geïnspireerd door de toewijding van dit project, de helderheid van zijn visie, en uiteraard de schoonheid van de wijnen. Zoals ze bij de koppen van Reguengo zeggen, “wij maken Serra de São Mamede geen Alentejo”, wijn van een kleine oorsprong met een groot potentieel.
Meer over deze wijnboer en de wijnen